Arkeologer har bare funnet få skjold fra vikingtiden fordi datidens treskjold som regel råtnet bort etter kort tid i jorden. De skjoldene som har overlevd tidens tann viser at vikingene var utstyrt med runde skjold med en diameter på 75-90 cm.
Skjoldene var laget av tynne planker av forskjellige tresorter, og rekonstruksjoner har vist at de fliser ganske lett når de blir truffet av sverd eller øks. For å gjøre skjoldene mer hardføre kledde vikingene dem med dyrehuder.
Når hudene tørket, krympet de og trakk treplankene sammen. Dette gjorde dem mer robuste.
Analyser foretatt av forskere fra bl.a. Aarhus Universitet har vist at skjoldene var kledd med lamme- eller hjorteskinn på for- og baksiden. Skjoldets kanter var tynnest og ble kledd med tykt, robust kalveskinn.
Noen av de arkeologiske skjoldfunnene har små rester av maling som viser at skjoldene har vært malt. Dette blir også bekreftet av uthogde og malte bildesteiner fra vikingtiden som viser gammelnordiske scener.
De fleste skjold ble antakelig malt i bare én farge mens noen også fikk malt forskjellige mønstre – f.eks. et kors eller et solhjul.