Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor forlot vikingene Grønland?

Arkeologer har funnet ruiner av over 600 gårder på Grønland som ble forlatt av nordboene. Men hvorfor ble de ikke på øya i Nord-Atlanteren?

Shutterstock

Ifølge islendingesagaene seilte 25 vikingskip i år 985 fra Island for å kolonisere Grønland.

Etterkommerne deres levde i århundrer på den store øya, inntil de tilsynelatende plutselig forlot sine grønlandske boplasser på 1400-tallet. Siden har historikere diskutert årsaken til koloniens kollaps på Grønland.

De siste års forskning tyder på at nordboerne bukket under for et sammenfall av flere skjebnesvangre omstendigheter.

F.eks. viser analyser av sedimenter fra grønlandske bukter at temperaturen falt drastisk omkring år 1250. Buktene frøs til og gjorde det vanskelig å seile samtidig med at det ble voldsom blåst om somrene.

De harde tidene forutsatte at man hadde store lager av ved og mat og gjorde det vanskelig å opprettholde kolonier.

Samtidig mistet nordboerne en av sine viktigste inntekter da europeerne begynte å miste interessen for grønlandsk hvalrosstann.

Nå kjøpte de heller elfenben. Dermed stilnet skipstrafikken til Grønland, og nordboerne ble etter hvert mer isolert.

Etter alt å dømme foregikk avreisen fra Grønland på udramatisk vis og i små grupper. Undersøkelser av skjeletter fra gravplasser viser at det ble færre unge nordboer. Dette tyder på at de unge forlot Grønland først.

Formentlig reiste de til Island eller Norge, der de hadde gode muligheter for å få jord etter svartedaudens herjinger i Europa på 1300-tallet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul