Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor forlot vikingene Vinland?

Sagaer forteller oss at vikinger seilte til Nord-Amerika og bosatte seg i det nye landet. Det er derimot ikke helt klart hvorfor vikingene forlot området igjen.

O. Vaering/Bridgeman Images

Ifølge Eirik Raudes saga seilte viking­en Leiv Eiriksson til Nord-Amerika rundt år 1000 og grunnla en bosetning der.

En annen saga – Grønlendingenes saga – forteller at andre nordboere også dro til det nye landet, som de ga navnet Vinland.

Med utgangspunkt i sagaene kom norske arkeologer på 1960-tallet frem til at Vinland etter alt å dømme lå på øya Newfoundland.

Her har arkeologer siden gjort flere funn som bekrefter at 80−90 europeere holdt til der i den perioden som er omtalt i sagaene.

Forskerne har bl.a. funnet jernspiker, glassperler og flere bygningsrester.

Det er uklart hvorfor vikingene forlot Vinland.

Sagaene forteller at noen vikinger kom i kamp mot indian­ere, men det er lite sannsynlig at de innfødte kan ha fordrevet nordboerne.

Ifølge forskere var indianerne i Vinland for få til å utgjøre noen trussel.

Den egentlige årsaken til at viking­ene reiste var trolig at nordboerne aldri hadde til hensikt å slå seg ned i Vinland for alltid. Arkeolog­ene har f.eks. ikke funnet spor etter jordbruk eller husdyr, og bygningene som er funnet ligger nærmere hverandre enn de ville ha gjort hvis bosettingen skulle ha vært permanent.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul