Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinnene ble særlig bortført fra ­Normandie og De britiske øyer.

© Imageselect
Sivilisasjoner - Vikinger

Hvorfor kidnappet vikingene kvinner?

Da vikingene plyndret Europas kyster var ikke målet bare å skaffe seg gull og rik­dommer, men også mennesker. Særlig kvinner ble et populært bytte.

Da vikingene plyndret langs europeiske kyster, var målet ikke bare å skaffe gull og rik­dommer, men også mennesker. Menn og kvinner ble kidnappet og gjort til slaver – kalt treller.

Nyere forskning tyder på at de særlig tvang kvinner med seg hjem. Det var et resultat av vikingenes utbredte flerkoneri, som gjorde det vanskelig for unge krigere å finne gifteklare frie kvinner.

Trellene ble brukt til nedverdigende arbeid

Den enkleste måten å få barn og videreføre slekten var derfor å ty til kvinnelige slaver. Ifølge vikingenes lov kunne de fritt utnyttes seksuelt.

Trellene utgjorde opptil 25 prosent av vikingenes befolkning og tok seg av det tunge arbeidet med å melke kyrne og kverne kornet.

Melking var særlig nedverdigende, og ble brukt som en grov fornærmelse mellom vikingkrigere. Derfor nektet mange frie kvinner å gjøre denne delen av arbeidet.

Vikingene var skjørtejegere

Da danske vikinger på 800-tallet erobret og bosatte seg på De britiske øyer, oppdaget angelsakserne fort at krigerne også var veldig opptatt av sitt utseende.

De pleiet skjegget, anla flotte frisyrer og tok lange bad. Vikingene var så uimotståelige at engelske kvinner gjerne forlot mann og barn til fordel for en nordbo.

Les mer om vikingene her

Les også:

Vikinger

Derfor forlot vikingene Grønland

2 minutter
Vikinger

Vikingenes glemte guder hadde mange talenter

7 minutter
Vikinger

Så mange rettigheter hadde kvinnene i vikingtiden

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul