Ifølge sagaene var Jomsborg en stor festning med en gigantisk havn, men alle arkeologiske forsøk på å finne rester av den myteomspunne vikingborgen i Polen har hittil vært forgjeves.

Jomsborg fantes kanskje ikke bare i sagaene

Ca. år 1000 spredte en elitestyrke av vikinger redsel i Nord-Europa. Jomsvikingene solgte sine tjenester til høystbydende konge. Til nå har forskerne bare kjent dem fra Islands-sagaene, men nye funn viser at beretningene om Jomsborg kan være sanne.

4. februar 2015

Jomsborg huset de beryktede vikingene

Ifølge Jomsvikingenes saga levde vikingene i Jomsborg – en borg ved utløpet av elven Oder i Østersjøen. Sagaen forteller at borgen var sterkt befestet og beskyttet av katapulter. Borghavnen kunne romme 300 skip, og innseilingen var beskyttet av en kraftig jernport.

Ennå har ikke arkeologerne funnet spor etter Jomsborg, som kan bekrefte sagaens beretninger – selv om utgravinger nordvest i Polen har avslørt at området var bebodd av vikinger.

Arkeologer og historikere er derfor uenige om hvorvidt Jomsborg virkelig fantes - les hele artikkelen om jomsvikingene i Histore nr. 3/2015 - last den ned her.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i