Med våpen, list og penger skapte Knut den mektige Nordens største vikingrike.

Knut den mektige ble Nordens største viking

Den unge Knut mistet på få dager sin far, riket og mesteparten av hæren. Knut lot seg ikke knekke av motgangen, han ble snarere herdet: På 13 år skapte han et imperium og ble Nordens mektigste viking.

Et visittkort fra en grusom viking

En kjølig aprilmorgen år 1014 glir et mektig drageskip inn på grunt vann ved byen Sandwich på den engelske østkysten. Folk i byen er livredde – snart vil de bli overfalt av en horde blodtørstige vikinger – tror de. Men i stedet for balstyrige plyndrere er det en trist gjeng lemlestede, unge menn som velter over relingen, uten ører, nese og hender. Med sine siste krefter vasser de inn mot land. Så snur skipet og slutter seg til en flåte på vei bort fra England.

Knut - en viking herdet av motgang

Om bord på et av skipene er den 18 år gamle Knut Sveinsson – en ung mann som de siste ukene har opplevd en umenneskelig motgang. Han har mistet både sin far og riket, og er nå på flukt tilbake til hjemlandet Danmark.

Men før flukten har Knut tatt seg tid til å lemleste hver eneste av de unge mennene som akkurat nå faller om på stranden. De tilhører Englands adelige familier, og Knut tok dem som gisler for å sikre seg fedrenes støtte i kampen om Englands trone. Men fedrene sviktet Knut, og sønnene måtte betale prisen.

Selv om mesteparten av Knuts hær er utslettet, er han ikke slått. England skal snart få se Knut Sveinsson igjen – mannen alle engelskmenn og vikinger en dag skal kalle Knut den mektige, vikingtidens mektigste konge.

Les mer om Knuts vei til makten.

Kanskje du er interessert i