Shutterstock
Viking på strand på Asorene

Kumøkk sladrer: Vikingene oppdaget Asorene først

Arkeologene er nå nesten sikre på at vikingene var de første menneskene som bosatte seg på Asorene – for de har funnet eldgammel kumøkk.

Den avsidesliggende øygruppen Asorene ble for første gang bosatt av mennesker på 1400-tallet, da portugisiske sjøfolk ankom øyene. Det kan man lese i historiebøkene.

Men nye studier av organiske sedimenter fra bunnen av innsjøen Peixinho på øya Pico samt andre prøver fra naboøya Corvo avslører nå at det omkring år 700 e.Kr. til 850 e.Kr. skjedde en kraftig stigning i mengden av ekskrementer fra kyr og får på øyene.

Samtidig falt antallet trær, og mengden av trekull steg. Alt sammen klare tegn på at mennesker hadde bosatt seg på øya og hadde begynt å felle trær og rydde områder hvor husdyrene deres kunne gresse.

Men hvem var de?

Peixinho-innsjøen på den frodige øya Pico var fylt med ekskrementrester fra kuer og sauer som stammet fra vikingtiden.

© Shutterstock

Mus ledet forskerne på sporet

Historikere og forskere har lenge hatt en mistanke om at vikinger hadde vært innom Asorene.

I 2015 avslørte en studie av mus på flere av øyene i øygruppen at de ikke tilhørte de museartene som fantes på Den iberiske halvøya, hvor øyas portugisiske befolkning stammer fra. Derimot var øyenes mus nært beslektet med de musene man finner i det nordlige Europa.

Sammen med de nye avsløringene om en langt tidligere bosetning på øya får det forskerne til å anta at vikingene var de første som bosatte seg på Asorene.

“Vårt beste forslag er at de var nordboere”, uttaler Pedro Raposeiro, som er økolog ved University of the Azores.