Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

tal matematik

Kunne vikingene regne?

Pixabay

Vikingene var driftige og fremgangsrike handelsfolk. De har uten tvil vært i stand til å foreta de beregningene som var nødvendige for ikke å bli tatt ved nesen.
Men vikingene hadde ikke noe tallsystem, og har trolig brukt småsteiner til å legge sammen og trekke fra – slik blant andre romerne hadde gjort lenge før dem. Mengdeangivelsen ble skrevet ned med tegn som minnet om romertall, der hvert tegn sto for et bestemt antall.
Vikingenes skrifttegn, runene, ble ikke brukt til å angi tall og mengder. I de senere islandske sagaene fra 1200-tallet ble tall skrevet med bokstaver, men de er muligens lagt til senere. Det er likevel sannsynlig at forfatterne har brukt vikingenes tallsystem – ellers ville de nok ha brukt de arabiske tallene som i samme periode bredte om seg i hele Norden, og som vi bruker i dag.
Den danske kong Valdemar Seier ville i 1231 få orden på skattegrunnlaget sitt, og fikk embetsmenn til å skrive ned verdien på alle frie danske menns faste eiendom med arabiske tall. Det hadde ikke vært mulig hvis de hadde brukt vikingenes bokstavtall.

Les også:

Vikinger

Vikingenes glemte guder hadde mange talenter

7 minutter
Vikinger

Historiens 10 mektigste vikinger

5 minutter
roman baths in bath
Romerriket

Hvordan ble romerske bad oppvarmet?

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul