Leketøysbåt kaster lys over vikingbarns hverdag

Forskere fra NTNU har datert et stykke leketøy til å være 1000 år gammelt. Leketøysbåten gir et sjeldent innblikk i barns liv i vikingtiden.

Leketøysbåten sett fra siden (t.v.) med en markant stavn og ovenfra (t.h.) med hull til masten.

© Åge Hojem, NTNU

I en gammel tørrlagt brønn på en gård i Ørland kommune i Sør-Trøndelag har arkeologer funnet en mer enn 1000 år gammel leketøysbåt som forestiller et vikingskip.

Karbon 14-dateringer av båten viser nå at den kan dateres til mellom år 1015 og 1028.

I den perioden regjerte vikingkongen Olav den hellige Norge. Og dermed gir båten et sjeldent innblikk i hvordan barn levde på den tiden.

Barn kunne gjerne leke

Båten er skåret ut i tre, og den har både en markant stavn og et hull i midten til en mast med seil.

Ifølge Ulf Fransson, som er arkeolog ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim, er båten spesiell fordi det er så sjelden arkeologer finner noe som har med barn å gjøre.

“Men det viser også at barn på denne gården kunne leke, og at de hadde tillatelse til å gjøre noe annet enn å hjelpe til rundt omkring med gårdsarbeidet,” sier han.

En komfortabel lærsko

I en annen tørrlagt brønn ikke langt unna den første fant arkeologer en nesten intakt lærsko fra samme periode (1015-1028). Det tyder på at selv om folk på gården levde nøysomt, hadde de også en viss grad av komfort – akkurat som barnas leketøy.

Den hele lærskoen.
© Åge Hojem, NTNU

Siden 2014 har arkeologer gravd ut i området rundt Ørland på grunn av en utbyggingen av flyplassen (Ørland lufthavn). Hittil er område på 120 000 m2 utgravd.

Arkeologene fra NTNU håper at de med funnet kan sette sammen et mer detaljert bilde av hverdagslivet i jernalderen sammen.