Leketøysbåt kaster lys over vikingbarns hverdag
Forskere fra NTNU har datert et stykke leketøy til å være 1000 år gammelt. Leketøysbåten gir et sjeldent innblikk i barns liv i vikingtiden.

Leketøysbåten sett fra siden (t.v.) med en markant stavn og ovenfra (t.h.) med hull til masten.
I en gammel tørrlagt brønn på en gård i Ørland kommune i Sør-Trøndelag har arkeologer funnet en mer enn 1000 år gammel leketøysbåt som forestiller et vikingskip.
Karbon 14-dateringer av båten viser nå at den kan dateres til mellom år 1015 og 1028.
I den perioden regjerte vikingkongen Olav den hellige Norge. Og dermed gir båten et sjeldent innblikk i hvordan barn levde på den tiden.
Barn kunne gjerne leke
Båten er skåret ut i tre, og den har både en markant stavn og et hull i midten til en mast med seil.
Ifølge Ulf Fransson, som er arkeolog ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim, er båten spesiell fordi det er så sjelden arkeologer finner noe som har med barn å gjøre.
“Men det viser også at barn på denne gården kunne leke, og at de hadde tillatelse til å gjøre noe annet enn å hjelpe til rundt omkring med gårdsarbeidet,” sier han.
En komfortabel lærsko
I en annen tørrlagt brønn ikke langt unna den første fant arkeologer en nesten intakt lærsko fra samme periode (1015-1028). Det tyder på at selv om folk på gården levde nøysomt, hadde de også en viss grad av komfort – akkurat som barnas leketøy.