Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sværd, vikinger, Estland

Massevis av vikingsverd funnet i Estland

I Estland har arkeologer gravd ut rester av cirka 100 vikingsverd. Det er det største antallet som noensinne er funnet i landet.

Mauri Kiudsoo

Arkeologer har gjort et bemerkelsesverdig funn i Nord-Estland.

Fragmenter av cirka 100 vikingsverd lå kort fra hverandre, ikke langt fra kysten. Ifølge Mauri Kiudsoo fra Universitetet i Tallinn har arkeologene aldri funnet så mange vikingsverd i Estland før.

Sverdene er fra midten av 900-tallet og har ifølge Kiudsoo trolig fungert som minnesmerker for døde vikinger som er gravlagt andre steder.

Sværd, Estland
© Mauri Kiudsoo

Vikingene “drepte” de dødes sverd

De to funnene blev gjort bare 80 meter fra hverandre. Ingen av sverdene er intakt, men blev funnet i stumper og stykker.

Ifølge Kiudsoo skyldes det datidens begravelsesritualer. Både i Estland og i Skandinavia finnes sverd fra vikingtiden som er lagt i graven i ødelagt eller bøyd tilstand.
Teorien er at vikingene rituelt “drepte” døde vikingers sverd i forbindelse med begravelsen.

41 Vikinger lå drept i sine skip

Størstedelen av de nye sverdfunnene i Estland er av den såkalte type H, som var den mest utbredte i vikingtiden. Flere av dem er vakkert dekorert med sirlige mønstre på sverdskjeftets metall. Mye tyder på at sverdene skulle ære vikinger som mistet livet på vei til eller i selve Estland.

Vikingene hadde flere handelsruter til Estland. På den estiske øya Saaremaa (Øsel) gjorde arkeologer for noen år siden et sensasjonelt funn av to vikingskip. I skipene lå skjelettene av 41 vikinger som var falt i kamp – kanskje mot andre vikinger. Analyser viste at de blev drept omkring år 750.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul