Mauri Kiudsoo
Sværd, vikinger, Estland

Massevis av vikingsverd funnet i Estland

I Estland har arkeologer gravd ut rester av cirka 100 vikingsverd. Det er det største antallet som noensinne er funnet i landet.

Arkeologer har gjort et bemerkelsesverdig funn i Nord-Estland.

Fragmenter av cirka 100 vikingsverd lå kort fra hverandre, ikke langt fra kysten. Ifølge Mauri Kiudsoo fra Universitetet i Tallinn har arkeologene aldri funnet så mange vikingsverd i Estland før.

Sverdene er fra midten av 900-tallet og har ifølge Kiudsoo trolig fungert som minnesmerker for døde vikinger som er gravlagt andre steder.

Sværd, Estland
© Mauri Kiudsoo

Vikingene “drepte” de dødes sverd

De to funnene blev gjort bare 80 meter fra hverandre. Ingen av sverdene er intakt, men blev funnet i stumper og stykker.

Ifølge Kiudsoo skyldes det datidens begravelsesritualer. Både i Estland og i Skandinavia finnes sverd fra vikingtiden som er lagt i graven i ødelagt eller bøyd tilstand.
Teorien er at vikingene rituelt “drepte” døde vikingers sverd i forbindelse med begravelsen.

41 Vikinger lå drept i sine skip

Størstedelen av de nye sverdfunnene i Estland er av den såkalte type H, som var den mest utbredte i vikingtiden. Flere av dem er vakkert dekorert med sirlige mønstre på sverdskjeftets metall. Mye tyder på at sverdene skulle ære vikinger som mistet livet på vei til eller i selve Estland.

Vikingene hadde flere handelsruter til Estland. På den estiske øya Saaremaa (Øsel) gjorde arkeologer for noen år siden et sensasjonelt funn av to vikingskip. I skipene lå skjelettene av 41 vikinger som var falt i kamp – kanskje mot andre vikinger. Analyser viste at de blev drept omkring år 750.