Mektig viking kan ha vært en trollkvinne

I 40 år har arkeologene trodd at skjelettene i en fellesgrav på Sjælland er en fornem kvinne fra vikingtiden og hennes trell. Men nye DNA-analyser avviser den teorien.

I 40 år har arkeologene trodd at skjelettene i en fellesgrav på Sjælland er en fornem kvinne fra vikingtiden og hennes trell. Men nye DNA-analyser avviser den teorien.

ROMU

De to skjelettene fra den såkalte Gerdrupgraven har vært utstilt på Roskilde Museum siden 1981.

På informasjonstavlen står det at kvinnen trolig "hadde en mektig stilling" i samfunnet.

Om mannen ved hennes side spekuleres det om "han var en slave som ufrivillig måtte gå i graven med sin herskerinne."

Nå avslører DNA-analyser som er foretatt på København Universitet at ekspertene tar helt feil. Den 60 år gamle kvinnen er mor til den 30 år gamle mannen ved sin side.

I stedet tyder noe på at kvinnen i Gerdrupgraven er en trollkvinne fra vikingtiden.

Det er en merkelig grav

Graven bekrefter dermed ikke forestillingene om maktforholdene i vikingtiden, men forteller en helt annen historie. Som arkeolog Ole Kastholm fra Roskilde Museum forklarer:

"Helt fra begynnelsen har det vært en merkelig grav, men uansett hva vi ellers har diskutert, så var det ikke dette dette vi regnet med. De nye oppdagelsene er et godt eksempel på at museet aldri kan anse historien om en gjenstand eller et funn for endelig fortalt."

Trollkvinner og fantasivesener opptrer jevnlig i islendingesagaene.

© Getty Images

Magi reddet sønn i sagaene

Steinene, som ligger oppå kvinnens skjelett, og sønnens sammenbundne ankler fører tankene til en historie fra islendingesagaene.

Og de reiser spørsmålet om vikingenes frykt for trolldom kostet to sjællendere livet for 1000 år siden.

I Eyrbyggja saga fortelles det om trollkvinnen Katla at hun forvandler sønnen Odd til en slange da bevæpnede menn kommer for å drepe ham.

Trollkvinnen ble steinet til døde

Derfor finner de rasende vikingene ham ikke og må forlate huset med uforrettet sak.

Først da mennene kommer tilbake med sin egen trollkvinne blir Katlas magi brutt. Odd blir bundet på hender og føtter og hengt mens Katla steines til døde.