Innebygget i en av veggene i langhuset fant arkeologene en liten stein.
Ved første øyekast så den ikke ut som noe spesielt, men ved nærmere ettersyn har en av husets beboere risset inn en liten tegning i steinen, som kan vise seg å være den eldste avbildningen som noen gang er funnet på Island.
Aske og karbon-14 beviser tidlig opprinnelse
Det har ikke vært vanskelig for arkeologene å bevise at langhuset utenfor Stöðvarfjörður er eldre enn de eldste faste bosetningene på Island.
Vikingene begynte først å bosette Island permanent i 874 e.Kr., etter at Ingolv Arnesson ankom øya fra Norge. Men de to langhusene som er funnet, ligger begge under et lag av vulkansk aske som stammer fra 869–873 e.Kr.
I tillegg til asken kan karbon-14-datering av treverk fra trehusene avsløre at de ble bygget rundt år 800 e.Kr.
«Min teori er at det eldre langhuset var en sesongbasert jaktleir som ble drevet av en norsk høvding som arrangerte turer til Island for å hente verdigjenstander og bringe dem tilbake over havet til Norge», forteller Bjarni F. Einarsson, arkeologen som har ansvaret for utgravningen.
I 2019 konkluderte DNA-analyser med at det fantes en nå utdødd hvalrossart på Island under blant annet vikingtiden. Forskerne mener at de norske vikingene dro hit for å jakte på disse hvalrossene.
En av disse vikingene skar tilsynelatende ut et lite bilde av et skip i en stein og gjemte den i huset. Denne typen utskjæring er kjent fra mange andre steder i Norden, men dette er utvilsomt Islands eldste.