Vestland fylkeskommune

Norsk kvinne kjøper vikingskatt ved en tilfeldighet

Hun trodde hun kjøpte en samling tilfeldige smykker på en nettauksjon – det viste seg imidlertid å være en stor overraskelse blant dem.

Det var egentlig et helt annet smykke norske Mari Heskestad hadde sett seg ut da hun kjøpte en smykkesamling på en nettauksjon.

Men da hun gikk gjennom samlingen som auksjonshuset hadde satt sammen av en mengde forskjellige smykker som de hadde fått inn, men ikke fått solgt enkeltvis, var det et annet smykke som fanget oppmerksomheten hennes – en lys og gullfarget ring.

«Den glinset og skilte seg ut blant de andre smykkene», forteller Mari Heskestad til Bergensavisen. «Jeg reagerte på at den var så tung.»

Mystikk om ringens opphav

Da Maris svigerfar så ringen, mente han at det kunne være en vikingring.

Mari tok kontakt med arkeologene i Vestland fylkeskommune, som kunne bekrefte at svigerfaren hadde rett – det var et sjeldent funn.

Ut fra stilen kan ringen dateres til vikingtiden, men hvor den stammer fra, er vanskeligere å si.

«Tilsvarende ringer indikerer at den sannsynligvis stammer fra en grav, er blitt mistet eller glemt. Ringer av denne typen er funnet i store deler av Norge og i Skandinavia. Den kan like gjerne være fra Sverige», forteller arkeolog i Vestland fylkeskommune Sigrun Wølstad.

Gull var en knapp ressurs i vikingtiden, så derfor er det sannsynlig at ringen har tilhørt en mektig vikinghøvding.

Ringen er foreløpig sendt til Universitetsmuseet i Bergen, hvor den skal undersøkes nærmere og stilles ut.