Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Norsk vikingskip hadde ikke seil

Vikingskipet fra Gjellestad graves nå ut. De siste meldingene tyder på at skipet var lite og uegnet til lange seilaser.  

Gjellestadstory.no

Det er ikke gravd ut et vikingskip på norsk jord siden Osebergskipet i 1904. Nå er man i ferd med å berge det såkalte Gjellestadskipet fra en haug 110 km sørøst for Oslo.

HISTORIE har fortalt om det spennende funnet tidligere, og nå er arkeologene i gang med skipets kjøl, som viser seg å være noe mindre enn de hadde forventet.

Til tross for at funnet i første omgang skuffer, gir det fremdeles viktig ny kunnskap:

“Selv om det ikke er så mye fysisk igjen av skipet, så kan vi si en hel del om skipskonstruksjonen”, forklarer utgravningsleder Camilla Cecilie Wenn ved Kulturhistorisk museum.

Skipet førte ikke seil

Arkeologene hadde forventet at det lå et seilskip gjemt i haugen, men de har ikke funnet bevis for at skipet har ført seil; f.eks. har man ikke kommet over fester til å holde tauverket på et vikingskip med seil. Kjølen ser heller ikke ut til å kunne bære noen mast. Derfor har skipet sannsynligvis vært en stor robåt, og ikke et seilskip.

Dermed skiller skipet seg fra de to viktigste skipsfunnene fra vikingtiden i Norge så langt: Oseberg- og Gokstadskipet, som begge var seilskip og godt egnet til å krysse åpent hav. Gjellestadskipet har derimot trolig vært brukt til seilaser opp og ned langs norskekysten.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul