Ny forskning: Vikingene tok med seg hesten i båten

Nye analyser av vikinggraver i England viser at de skandinaviske krigerne hadde med seg sine egne hester når de dro på plyndringstokt over Nordsjøen.

Viking på stor hvit hest
© Shutterstock

Da et forskerteam fra Durham University, Oxford University og Vrije Universiteit Brussel tidligere i år analyserte strontiumprøver fra hesteskjeletter funnet i vikinggraver i England, fikk de seg en overraskelse.

Frem til nå har historikerne antatt at vikingene brukte stjålne lokale hester når de kom til England.

Men nå tyder strontiumundersøkelser på at vikingene i stedet hadde med seg flere hester i vikingskipene sine når de krysset Nordsjøen.

Ved å studere strontiumisotoper fra skjelettrester kan eksperter fastslå hvor en person - eller i dette tilfellet en hest - vokste opp.

Vikingene kunne ikke ri i krig på fremmede hester

At det i det hele tatt var mulig å foreta en strontiumanalyse av vikingenes hester, var litt av et mirakel.

Hvis de hadde oppholdt seg lenger i England før de døde, ville strontiumsignaturen deres ha endret seg til å ligne på de lokale hestenes.

Foreløpig kan ekspertene ikke si om disse hestene ble brakt med over som ledd i plyndringstokt, eller om de ble tatt med da skandinaviske familier reiste til England for å bosette seg.

Men det kan være flere grunner til at vikingene hadde med seg egne hester.

For det første tar det lang tid å trene opp en hest til kamp.

Hvis vikingene ønsket å bruke hester i krig, kunne de ikke stole på de lokale hestene og måtte ta med sine egne.

Vikingene hadde et svært nært forhold til hester og andre dyr. Her kan du høre arkeologer fra University of Durham og Suffolk University fortelle mer om vikingene og dyrene deres.

Vikingene hadde et svært nært forhold til hester og andre dyr. Her kan du høre arkeologer fra University of Durham og Suffolk University fortelle mer om vikingene og dyrene deres.