Overlevelsesguide: Slik blir du den perfekte vikingkvinne

Mote, utroskap og innredning. Ut fra de islandske sagaene og arkeologiske funn er det mulig å rekonstruere hva enhver ung vikingkvinne måtte vite om livet som ventet henne.

Vikingekvinde

De fleste vikingmenn brukte sine beste år på tokt og etterlot ansvaret for barn og hus til kvinnene.

© Shutterstock

1. Velg riktig bryllupsdag

Bryllupet bør foregå på en sommerdag, slik at gjester og familiemedlemmer som må reise langt, også kan komme til festen. Bare fredager er aktuelle som bryllupsdager, for det er kjærlighetsgudinnen Frøyas dag, og hun vil gi dere mange barn. Under bryllupet utveksler det unge paret gullringer og brudesverd, før et ukelangt ete- og drikkegilde begynner. Og slapp av – brudgommens familie betaler.

2. Slik får du en mann

Glem kjærligheten – den får komme senere. Når du fyller tolv år, er du gifteferdig. Hvem du skal gifte deg med, blir avtalt mellom din far og brudgommens far. Utspillet kommer alltid fra brudgommens far, som vurderer de aktuelle jentenes skjønnhet og familieformue nøye. Det er kutyme at brudgommens familie betaler for bruden – og er det flere beilere, skrus prisen naturligvis opp. Det forventes likevel at bruden har en medgift.

3. Mannen bestemmer over familiens barn

Svangerskapet er den farligste tiden for en vikingkvinne. Før du skal føde, bør du snakke med de andre kvinnene i området. Bare slik kan du forberede deg på smertene som venter. Det er helt naturlig at de eldre kvinnene hjelper til under fødselen, mens mannen må vente utenfor. Etter fødselen vurderer han om barnet er sunt og velskapt – i så fall blir det lagt inn til moren. Ellers blir barnet kastet på sjøen.

##

  1. Lær barna dine å gjøre noe nyttig

Barn elsker å gå på skøyter, fekte og seile med små skip. Gjennom leken får de ferdigheter de kan bruke som voksne, men la dem ikke kaste bort tiden. Hvis familien skal overleve i våre barske strøk, er det viktig at alle hjelper til. Samtidig er det normalt at fem år gamle gutter blir sendt til andre familier for å tjene og styrke slektsbånd, mens jenter bor hjemme til bryllupsdagen.

5. Tips og trender i vikingtiden

Ute i Europa går vikingmannen for å være et jålebukk som bader hver lørdag. Og du bør ikke stå tilbake for ham; en vikingkvinne legger vekt på å holde seg vakker.

Håret ditt må være langt, slik at det kan settes opp i kunstferdige frisyrer eller flettes med kulørte bånd. Du kan veve stoffet til selekjolen din i alle Bifrosts farger, men det vanligste er rødt eller blått. Hvis din mann har penger, kan du vise det ved å veve skinnende gulltråder inn i kjolestoffet og gå med et sjal av pels eller importert silke.

Vikinger bruker gjerne øyensminke, noe som vekker oppsikt i Europa: «Sminken får ikke deres skjønnhet til å forsvinne. Tvert imot blir både menn og kvinner vakrere», skriver araberen al-Tartushi.

Kvinner går gjerne med smykker og armbånd, men øreringer er uaktuelt. Det er altfor slavisk for en viking.

##

  1. Bo bedre i vikingtiden

For å unngå råtnende stolper og hyppige reparasjoner har vikingene utviklet en ny, revolusjonerende byggeteknikk.

De fleste langhus er menneske­bolig og fjøs i ett. Bare de rikeste har råd til en separat bygning til husdyr.

I begynnelsen av vikingtiden ble huset bygd med bærende stolper som var gravd ned i bakken. Men det viste seg at stolpene råtnet ganske fort, og da måtte det en omfattende reparasjon til.

Løsningen er å plassere hver stolpe på en fundamentstein, slik at treverket ikke kommer i kontakt med den fuktige jorda. Da kan de holde i årevis. Om huset er leirklint og har torvtak eller trevegger og spontak, kommer an på hvilke materialer som er vanlig der du bor.

##

  1. Du lever i et åpent ekteskap

Ikke forvent at mannen din skal være trofast. Vikingenes uskrevne lover gir ham rett til å ta friller (elskerinner) og til og med la dem bo under ditt tak. Du er nødt til å akseptere disse kvinnene, og at deres barn har rett til å arve din mann. Unntaket er barn av trellkvinner som din mann ligger med. Disse barna vokser opp som treller.

8. Gift deg raskt på nytt

Din mann lever et hardt og farefullt liv, så risikoen er stor for at du blir enke. Skjer det, vil dine barn arve all hans eiendom. Det betyr heldigvis ikke at du står på bar bakke. Har du arvet penger fra din egen slekt, kan du beholde dem – det samme gjelder medgiften du brakte inn i ekteskapet. Hvis familien din gir deg lov, kan du gifte deg igjen. Men husk at det fins mange kvinner i sagaene som har klart seg godt uten en mann.

9. Er du klar for eventyr?

Vikingmannen bruker sine beste år på tokt i fremmede land. Hvis også du lar deg friste av eventyret, bør dere vurdere å utvandre. La deg for eksempel inspirere av Gudrid Torbjørnsdatter.

Hun ble født på Island rundt år 982 e.Kr. og utvandret med sin far til Grønland, der hun ble gift med Torstein, sønn av den kjente Eirik Raude.

Torstein døde i forsøket på å nå Vinland, så Gudrid giftet seg med Torfinn Karlsevne og seilte mot vest. Paret ble i Vinland i tre år. Da Torfinn døde, dro Gudrid på pilegrimsferd helt til Roma.

10. Stopp vold og trakassering

Blant vikinger er det uakseptabelt å legge seg etter en fri kvinne. Du skal ikke finne deg i noen form for berøring og upassende tilrop. Skjer det, skal du varsle din mann eller far. Vanligvis vil en uanstendig berøring utløse blodhevn.

Også i hjemmet er du sikret mot overgrep, for vold mot en fri kvinne kan ikke unnskyldes. Hvis din mann begynner å slå deg, kan du bli skilt fort. Dommerne på tingstedet vil bare kreve at du beskriver tre tilfeller av vold før du uten problemer innvilges skilsmisse.

Denne retten gjelder også hvis din mann ikke lenger kan brødfø familien eller har utvandret, eller hvis ekteskapelig samkvem har opphørt. I så fall har du lov til å finne deg en ny forsørger. Kvinnens status i lokalsamfunnet blir ikke forringet etter en skilsmisse.

Merk deg at din mann kan kreve skilsmisse dersom du ikke skjenker ham barn – eller hvis du bedriver hor (er utro mot ham).

11. Familien sender deg til Frøyas rike

Vi skal alle dø. Når din tid kommer, vil det være opp til slekten din og skikkene på hjemstedet ditt om du skal jordfestes eller brennes. Uansett er det viktig at familien din sørger for at du får daglige nødvendigheter og smykker med på den siste reisen. Dermed kan du leve standsmessig videre i Frøyas dødsrike. Det er en utbredt misforståelse at alle ender i Valhall – den delen av dødsriket er forbeholdt menn som falt i kamp.