Shutterstock, NTNU Vitenskapsmuseet

Solstorm avslører når vikinger oppdaget Amerika

Årringer i tre funnet på vikingboplass førte arkeolog på sporet. Nå vet vi nøyaktig hvor mange år vikingene slo Columbus med.

Historikere har i årtier visst at vikingene fant veien til Amerika, men nøyaktig hvor mange år før Kristoffer Columbus har hittil vært vanskelig å fastslå. Estimater lød på at Leiv Eiriksson oppdaget Amerika mellom år 970 og 1020.

Etter grundige studier kan forskere fra universitetet i nederlandske Groningen nå fastslå et nøyaktig årstall.

Forskerne undersøkte trebiter som arkeologer tidligere har gravd ut på vikingboplassen L’Anse-aux-Meadows nær Newfoundlands nordspiss. Treverket bar tydelige spor av å ha blitt bearbeidet med jernøkser, noe som utelukker at områdets indianere kan ha felt trærne.

Trestammer danner en vekstring hvert år, og ved å studere årringene kom nederlenderne på sporet av vikingenes ankomst.

L’Anse-aux-Meadows ligger på Nord-Amerikas østkyst – ca. 2500 km fra Island og 1200 km fra Grønland.

© Shutterstock/HISTORIE

Columbus er feid av banen

I år 993 raste en voldsom solstorm, som verden over resulterte i en betydelig større mengde karbon-14 enn i andre år. Da forskerne fant den såkalte 993–994 carbon-14 spike i trebiter fra L’Anse-aux-Meadows, var oppgaven enkel.

“Vi fant tegn på solstormen 29 årringer inne i treverket, og dermed kunne vi konkludere med at trærne var blitt felt i år 1021”, forklarer arkeolog Margot Kuitems.

Columbus nådde først Amerika i 1492 og ble dermed slått med 471 år – og kanskje med mer. Ingen vet med sikkerhet om L’Anse-aux-Meadows var vikingenes første boplass i Amerika.