Sølvmynt avslører ukjent vikingkonge

En av de viktigste vikingskattene i nyere tid er funnet i England. Skatten har blant annet avslørt eksistensen av en hittil ikke omtalt konge.

Silverdale-skatten består av 201 sølvgjenstander som lå begravd i et lite blyskrin. Skatten er trolig verdt rundt fem millioner kroner.

En britisk metalldetektorentusiast har gjort sitt livs funn: en sølvskatt fra vikingtiden. British Museums eksperter kaller funnet et av de viktigste i nyere tid. Skatten stammer fra rundt år 900, og ble funnet nær landsbyen Silverdale i Nord-England.

Blant de mer enn 200 sølvgjenstandene var det flere mynter, inkludert en vikingmynt med navnet "Airdeconut" – en lokal myntpregers forsøk på å stave "Hardeknut".

Fra 1040-1042 hersket den kjente vikingkongen Hardeknut over både Danmark og England. Men ettersom skatten er nesten 150 år eldre, må den Hardeknut som har fått navnet sitt på mynten, være en hittil ukjent, lokal vikingkonge. Ifølge mynteksperten Gareth Williams ved British Museum er det første gang siden 1840 at forskerne har oppdaget en ny vikingkonge.

"Noen av myntene i funnet underbygger kunnskap vi allerede har, mens andre utfyller hull vi ikke engang visste eksisterte", sier Williams. Forskerne regner med at en viking har gravd ned skatten før han dro i kamp.