Shutterstock
De mektigste vikinger gjennom historien

Topp 10: Historiens mektigste vikinger

Blant vikingene fantes mange sterke og mektige menn som utførte store bragder som har satt spor gjennom historien. Men hvem kan briske seg over å være de mektigste vikingene? Dét gir vi deg svar på i denne topp 10.

Vikingenes bedrifter er omtalt i det vide og brede i sagaer og annen historiefortelling.

Noen vikinger er kjent for å skape fred, andre for sin krigerske adferd. Og så er det de vikingene som har vært med på å utvide menneskets horisont og kunnskap om verden.

På listen under har vi valgt ut de 10 mektigste vikingene gjennom historien. De klarte alle å skaffe seg et ettermæle som vi fortsatt husker over 1000 år senere.

10. Harald Blåtann

Relieff av Harald Blåtanns dåp

Harald Blåtann omvendte sitt folk til kristendommen etter å ha blitt overbevist av mannen Poppo. Relieffet, som ble funnet i Tamdrup kirke, viser Harald Blåtanns dåp.

© Anagoria

Født: ukjent
Død: 985-87

Vikingkongen Harald Blåtann er spesielt kjent for å være den som innførte kristendommen i Danmark og Norge.

I tillegg oppførte han fire store ringborger, en form for forsvarsverk, i Danmark.

Trelleborg er plassert på Sjælland og Nonnebakken på Fyn. I tillegg finner du ringborgene Fyrkat og Aggersborg på Jylland.

I år 965 reiste Harald Blåtann en Jellingstein ved siden av sin fars, Gorm den gamle. På steinen nevner Blåtann sin mor og far, samt beskriver sine egne bedrifter.

Harald Blåtann endte med å måtte flykte fra sitt eget rike etter at han erklærte krig mot sønnen Svein Tjugeskjegg.

9. Gorm den gamle

Maleri av vikingkongen Gorm den gamle og hans kone Tyra

Danmarks første konge var Gorm den gamle. Han oppførte en Jellingstein til minne om sin kone Tyra.

© The Picture Art Collection/Imageselect

Født: ca. 910
Død: ca. 958

Gorm den gamle kan skryte av å være Danmarks første konge. Ifølge Jellingsteinen samlet Gorm Danmark under seg og ble dermed danskenes første konge.

Noen historikere mener at Gorm ikke underla seg hele Danmark, men bare Jylland.

Uansett har han manifestert seg i Danmarks historie. Og derfor fortjener han en plass på listen over de mest omtalte og mektigste vikingene i historien.

8. Harald Hårfagre

Maleri av vikingen Harald Hårfagre som konge

Harald Hårfagre er kjent som vikingen som samlet Norge.

© Flateyjarbók/The Árni Magnússon Institute

Født: 850
Død: ca. 932

Den store vikingkongen Harald Hårfagre samlet Norge, og regnes som landets grunnlegger. Da han fikk makten, utvandret imidlertid flere stormannsslekter til Island i misnøye.

Med tiden har Harald Hårfagre blitt et nasjonalt symbol i Norge. Det gjaldt spesielt da Norge prøvde å løsrive seg fra Sverige, noe man klarte i 1905.

De historiske kildene er uenige om Harald Hårfagres ettermæle, inkludert hvem han var gift med, hvor mange barn han hadde, navnene på barna og hvor mye av Norge han egentlig underla seg.

Det er imidlertid bred enighet om at Harald Hårfagre var en mektig viking.

7. Eirik Raude Torvaldsson

Eirik Raude er en kjent viking som oppdaget Grønland

Vikingen Eirik Raude oppdaget Grønland, og var far til Leiv Eiriksson. Eirik Raudes bedrifter har sikret hans ettermæle.

Født: 950
Død: 1003

Den norske vikingen Eirik Torvaldsson, med tilnavnet Eirik Raude, oppdaget Grønland i år 982, og ble senere konge der.

Eirik Raude ville imidlertid ikke ha oppdaget Grønland hvis han ikke var blitt forvist fra Island, der han bodde, for mannedrap.

Etter noen år som fredløs, vendte han hjem og overtalte andre vikinger til å følge ham til Grønland, hvor de etablerte den første kolonien.

Eirik Raude er "bare" nummer 7 på vår liste over de mektigste vikingene. Han gikk nemlig glipp av å skaffe seg et enda større ettermæle da han ikke fulgte sønnen, Leiv Eiriksson, til Amerika.

Den opprinnelige planen var at Eirik Raude skulle være med på reisen. Ifølge historiske kilder falt Eirik av hesten på vei til skipet, noe han tolket som en advarsel mot å reise.

Derfor ble Eirik Raude hjemme, og døde ikke lenge etter, mens Leiv Eiriksson fant veien til Amerika.

6. Bjørn Jernside

Maleri av vikingen Bjørn Jernside på et av hans erobringstokt

Bjørn Jernside, også kalt Bjorn Ironside, dro ofte ut på erobringstokt, blant annet til Middelhavet.

Født: ukjent
Død: 1134

Hvis du har sett HBO Nordic-serien Vikings, kjenner du sikkert allerede til navnet Bjørn Jernside.
Vi må dog ile til med å påpeke at TV-serien har pyntet ganske bra på historien.

Men det er ingen tvil om at Bjørn Jernside var en mektig viking i sin tid. Det forteller flere historiske kilder.

Blant disse er Gesta Danorum, skrevet av den danske historikeren Saxo Grammaticus, som nevner at Bjørn Jernside er konge av Sverige.

Bjørn Jernside er bl.a. kjent for å ha vært blant de første vikingene i Middelhavet. Noen av hans plyndringstokter slo imidlertid feil.

Han kom f. eks. til å innta den italienske byen Luna ved en feil da han prøvde å finne veien til det mektige Roma.

5. Svein Tjugeskjegg

Maleri av Svein Tjugeskjegg, som ble konge av Danmark etter sin far, Harald Blåtann.

Den danske vikingkongen Svein Tjugeskjegg rakk å erobre England mens han regjerte. Han fikk imidlertid ingen glede av landet, da han døde ikke lenge etter.

Født: ca. 960
Død: 1014

Den danske vikingen Svein Tjugeskjegg var sønn av Harald Blåtann. Som nevnt røk de to uklar og havnet på hver sin side i en blodig borgerkrig.

Svein Tjugeskjegg vant kampen mot sin far, og ble dermed konge av Danmark.

Men som det ligger i vikingens natur, var Tjugeskjegg ikke ferdig med å erobre. Før sin død klarte han å underlegge seg store deler av England.

Svein Tjugeskjegg døde plutselig i februar 1014. Historikerne tror at han ble forgiftet.

Ragnar Lodbrok

Maleri av vikingen Ragnar Lodbrok

Navnet Ragnar Lodbrok ble viden kjent da Travis Fimmel portretterte ham i TV-serien Vikings. Men faktisk vet vi ikke så mye om vikingen Ragnar Lodbrok.

Født: ukjent, 800-tallet
Død: ukjent, 800-tallet

Regnar eller Ragnar Lothbrok, Lodbrok, Lodbrog. Kjært barn har mange navn.

Uansett hvilken form for Ragnar det står, eller om etternavnet staves Lodbrok, Lodbrog eller Lothbrok, henviser det til den samme historiske person.

Problemet med Ragnar Lodbrok er at all kunnskap om ham stammer fra vikingsagaer. Disse teller bl.a. Gesta Danorum og Ragnars saga loðbrókar.

Historikerne synes derfor det er vanskelig å fastsette Ragnar Lodbroks regjeringstid og bedrifter ettersom kildene er noe usikre.

Fra kildene vet vi imidlertid at han levde livet som en ekte viking. Lodbrok herjet bl.a. langs den franske og engelske kysten.

I 845 seilte Ragnar Lodbrok til Paris med rundt 5000 mann. Her tvang han frankerne til å betale en stor sum penger. Denne tributten antas å være et beløp på 7000 pund sølv eller gull.

Ifølge sagnene dør Ragnar Lodbrok i England. Nærmere bestemt i kong Ellas ormegård, noe som får sønnene til å ønske hevn over englenderne.

3. Leiv Eiriksson

Maleri av Leiv Eirikssons oppdagelse av Amerika

Leiv Eiriksson var sønn av Eirik Raude. Han oppdaget Amerika cirka år 1000.

© Christian Krogh/Nasjonalgalleriet

Født: 970
Død: 1020

Den norske vikingen Leiv Eiriksson er mest kjent for å være den første europeer som satte foten på det nordamerikanske kontinentet.

Leiv Eiriksson seilte fra Grønland til Amerika rundt år 1000 - ca. 500 år før Christoffer Columbus.

Ifølge noen historikere kom islandske Bjarni Herjólfsson til Amerika ca. 15 år før Leiv. Det er dermed litt delte meninger om hvorvidt Leiv Eiriksson fortjener sin heder.

Det er imidlertid klart at Leiv Eiriksson seilte til kontinentet, og at ekspedisjonen hans var en av de vellykkede av sitt slag.

2. Rollo

Statue av vikingen Rollo i Normandie

Rollo huskes i dag som den første hertugen av Normandie. Her ses han som én av statuene i et større monument til ære for Vilhelm Erobreren.

© Pradigue

Født: 846
Død: ca. 932

Vikingen Rollo er i sannhet en av de mektigste vikingene i historien. Vikinghøvdingen herjet Frankerriket så voldsomt at hans fiender ga ham Normandie.

Rollo er således kjent for å være den første herskeren i Normandie.

Men landområdet var ikke gratis. Som betaling for Normandie måtte Rollo både sverge troskap til frankerne og la seg døpe.

I tillegg skulle han forsvare munningen av elven Seinen mot vikinger.

Rollo vendte seg dermed mot sine vikingbrødre for å kunne herske over Normandie.

1. Knut den Mektige

Maleri av Knut den mektige, konge av Danmark, Norge og England

Knut den mektige klarte å erobre og beholde makten over store landområder. På maleriet ber han sin hird om tilgivelse etter å ha brutt regler som han selv hadde satt for dem.

© Louis Moe/Dansk Skolemuseum

Født: 995
Død: 1035

Knut den mektige har skapt seg et slikt ettermæle at han uten hard konkurranse kan kalle seg historiens mektigste viking.

Han var riktignok ikke den eldste sønnen til Svein Tjugeskjegg, men klarte likevel å samle et enormt rike. Knut den mektige ble kronet til konge av både Danmark, Norge og England.

Knut var så mektig at kirken ikke turte å protestere mot at han hadde to koner: en i Norden og en i England. Han styrket også handelen i sitt store imperium ved å reformere pengesystemet.

Men uten hjelp fra sin bror, Harald 2, hadde nok Knuts vikingrike forblitt en drøm.

Knuts sønner levde ikke mange år etter farens død, og hans mektige rike ble derfor raskt revet fra hverandre.

Fotografi av en vikinghjelm med horn og en øks
© Shutterstock

De største mytene om vikingene