Svensk botaniker fant hnefatafl i Lappland
Vikingspillet hadde vært glemt i nesten 700 år da botanikeren Carl von Linné så noen samer i ødemarken ta frem et brettspill.
Etter vikingtiden gikk hnefatafl i glemmeboken – til en ung svenske gjorde en uventet oppdagelse i 1732.
Den 25 år gamle botanikeren Carl von Linné reiste rundt i Lappland på hesteryggen. I det nesten ukjente området håpet den senere verdensberømte forskeren å finne nye dyre- og plantearter, men Linné studerte også menneskene.
Blant annet så han samene spille et brettspill de kalte tablut, men som var helt likt det sagaene omtalte som hnefatafl. Linné beskrev spillet i detalj i reisedagboken sin:
«Det sentrale feltet på tablut-brettet kalles konakis eller tronen. Her kan bare den svenske kongen stå».
I tablut heter de lyse forsvarsbrikkene med kongen i midten «svensker», mens de mørke angriperne rundt er «moskovitter», hvilket antagelig avspeilte samenes oppfatning av sine russiske naboer som overfallsmenn.
Linnés avhandling om Lappland inneholdt spillereglene til tablut – og nå kunne verden igjen begynne å spille hnefatafl.
Med svenske utvandrere kom spillet til USA, der det under borgerkrigen (1861-65) ble solgt i en modernisert versjon – «kampen for Unionen». Kongebrikken var erstattet med en «opprørsleder» som skulle forsøke å unnslippe president Lincolns unionssoldater.
Vil du trene opp dine egne kampevner? Last ned vikingenes spill her!
Snapshot fra vikingtiden
I Ockelbo, 200 kilometer nord for Stockholm, fins vikingenes egen fremstilling av et hnefatafl-spill, meislet inn i en runestein. På steinen står det at den ble reist av vikingen Bläsa til minne om hans sønn Svarthövde, og at Fridälv var hans mor.
På 1200-tallet ble runesteinen brukt i et kirkebygg, og først oppdaget i 1795. Siden fungerte den som trappestein på en bondegård, før den kom tilbake til Ockelbo kirke. Uheldigvis brant kirken i 1904, og steinen sprakk. Skisser av den originale steinen gjorde det mulig å lage en kopi.
De kristne stjal spillet!
Tilhengere av den nye religionen, kristendommen, lagde i 900-tallets England det hedenske vikingspillet om til alea evangelii – evangeliespillet. To lærde menn ved kong Adalsteins hoff fant opp spillet og beskrev reglene i et 117 sider langt manuskript.
Brettet hadde 17 x 17 felter, og hvert hjørne representerte et av de fire evangeliene. 48 onde angripere skulle forbi 24 forsvars-brikker for å få has på fire evangeliske brikker. Det krevde ingen latinkunnskaper å gjenkjenne spillet som en avart av hnefatafl.
Skaktafl når Skandinavia
Vikingene kalte selv spillet sitt for tafl – etter det latinske ordet tabula (bord). Låneordet la de til det nordiske hnefi (konge) for å skille det fra andre brettspill, som for eksempel kvatrutafl (backgammon), som korsfarere hadde med seg tilbake til Vest-Europa.
Men på begynnelsen av 1200-tallet vant et nytt spill frem i Norden – sjakk, der begge spillere hadde like vilkår. Dette spillet kalte skandinavene naturligvis for skaktafl.