Museum Skanderborg

Usynlig viking sto kongen nær

I fem år har arkeologer lett etter spor av en stor kriger fra Jylland, men først nå vet de med sikkerhet hva som skjedde med Fregerslev-vikingen.

Da arkeologer i 2017 fant en vikinggrav ved Fregerslev 16 km sør for Aarhus, støtte de også på et mysterium: Graven fra 900-tallet inneholdt alle de forventede skattene, men det var ingen spor etter den døde.

Nøye analyser av jorden i graven avslører nå spor av fosfor – et sikkert tegn på at den tomme graven en gang har inneholdt en nå «usynlig» viking, som med tiden er blitt oppløst.

«Vi visste godt at det var en mulighet at knoklene var brutt ned, men vi var ikke sikre. Nå vet vi med sikkerhet at graven har vært hvilested for en viking», forklarer Søren Sindbæk fra Museum Skanderborg.

Seletøyet på den avdøde stormannens hest var fornemt dekorert.

© Foto & Co v. Brian Poulsen

Gull og sølv i massevis

Med seg i graven hadde vikingen bl.a. fått en hest samt bue og pilkogger. Hvis ikke disse gavene i seg selv avslørte at den avdøde hadde tilhørt samfunnets elite, så gjorde hestens seletøy det: Ikke mindre enn 800 gull- og sølvbelagte beslag ble gravd ut – flere av dem med utsøkte detaljer.

De rike gravgavene får museumsinspektør ved Museum Skanderborg Merethe Schifter Bagge til å beskrive den avdøde som «en meget viktig person som sto kongen nær, noe som fra perioden har vært Gorm den gamle eller Harald Blåtann. Rytteren kan ha hatt en administrativ rolle eller vært hærfører».