Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spedalskhet fører til misdannelser og i verste fall tap av lemmer, særlig fingre, tær og nese.

Sivilisasjoner - Vikinger

Vikingene brakte ­spedalskhet til Irland

Da vikingene bosatte seg i Irland, videreførte de kunnskap om skipsbygging, krigføring og handel og grunnla blant annet Dublin. Men ny forskning tyder på at de også infiserte den isolerte øya med en av middelalderens mest fryktede sykdommer.

Ny forskning tyder på at vikingene ikke bare plyndret og bosatte seg i Irland, men også brakte en av historiens mest fryktede sykdommer med seg – spedalskhet.

Forskere fra Queens University i Belfast har undersøkt fem irske skjeletter som viser spor etter sykdommen. De døde på 900-1200-tallet og har to typer av bakterien M. leprae, som forårsaker spedalskhet.

Funn forteller om sykdommens opphav

De to typene er identiske med typer som er kjent fra vikingtiden i Skandinavia. Basert på strontium-analyser av skjelettene kan forskerne se at to av de syke vokste opp i Skandinavia.

“Som en forholdsvis isolert øy ytterst i Vest-Europa har undersøkelsene i Irland potensial til å gi oss viktig kunnskap om spedalskhetens historiske opphav”, forklarer
professor Eileen Murphy fra Queens University.

Vikingene smittet også i England

Spedalskhet smitter ved berøring med åpne sår og medfører store misdannelser. Fra Romerriket spredte sykdommen seg i Europa, men i Irland er det ikke funnet spor etter sykdommen fra før vikingenes ankomst i 795.

Det er ikke første gang vikingene beskyldes for å ta spedalskhet med seg over havet. De to lepra-typene som er kjent fra Skandinavia er tidligere funnet i engelske skjeletter fra samme periode.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul