Berserkenes raseri var en viktig del av vikingenes kampstrategi.

Vikingene brukte krigslist for å beseire fienden

Vikingene møtte fiender på slagmarken med like mye fryktløshet som sluhet. Det var denne kombinasjonen som gjorde vikingene fryktet over hele Europa.

21. mai 2015

Angrep i heftig blodrus

I åpne slag angrep vikingene i en tett slagorden kalt svinefylking. De besto som regel av menn fra samme skip som kjente hverandre godt. I spissen løp skrikende elitesoldater i dyp transe. Målet var å bryte motstandernes oppstilling og angripe mennene i bakerste rekke først.

Og var sleipere enn man skulle trodd

I andre situasjoner kunne vikingene ty til krigslist, for eksempel hvis de visste at fienden var til hest. Da gravde de en ryttergrav, dekket den til og lokket motstanderne til å angripe. Når rytterne falt i graven, gikk vikingene løs på dem med sverd og økser. Taktikken er kjent fra blant annet Paris i år 886.

Legg musepekeren over bildet og les hvordan vikingene angrep fienden skritt for skritt.

Slik forsvarte de seg

Når vikingene kom under angrep selv, stilte de opp på en linje som helst skulle være minst fem mann dyp. Forrest holdt en viking bevæpnet med skjold og sverd stand mot fienden.

Bak ham sto en mann med en lang stridsøks, som var et av vikingenes foretrukne våpen. Øksen kunne svinges inn over linjens forreste mann og splitte fiendens hodeskalle.

Tredje mann hadde et langt spyd som han stakk frem under skjoldmuren og spiddet fienden i bein eller mage. Menn med spyd og steinslynger sto i sikkerhet bak de andre og kastet prosjektiler over den fremre rekken.

Vikingenes lengstrekkende våpen var buen som alle fra gutter til konger satte sin ære i å mestre. Bueskytterne sto bakerst, men ble gjerne satt inn først og sendte byger av piler over motstanderne. Noen ganger ble slag avgjort av bueskytterne før de andre krigerne kom i aksjon.

Lysten på enda mer om vikingenes smarte angrepsstrategier som det krevde mange års kamptrening for å mestre? Last ned hele artikkelen fra Historie nr. 8/2015.NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i