I 2021 fant en lokal metalldetektorentusiast i Norfolk det han trodde var en arabisk gulldinar. Nå viser videre undersøkelser at mynten ikke bare er falsk, men at den trolig ble preget av vikinger på 800-tallet.
«Det er veldig uvanlig å finne noe slikt – den er helt unik», sier Rory Naismith, professor i tidlig engelsk middelalder ved universitetet i Cambridge. Han understreker at «vikingene hadde mye kontakt med den muslimske verden», og at det derfor er sannsynlig at de har preget dinarforfalskningene som er funnet i det østlige England.
Falsk mynt var statussymbol
Hver side av den falske mynten er dekorert med en perlekant som omkranser en «inskripsjon» som består av vertikale streker på forsiden og horisontale streker på baksiden. Linjene ender i hevede prikker, og mellom de horisontale linjene er det rader med prikker.
Det er en veldig abstrakt imitasjon av arabisk skrift, så det er sannsynligvis en kopi av en kopi av en dinar. Skaperne har sannsynligvis aldri sett originalmynten – og denne kopien ville absolutt ikke ha lurt noen arabere.