Vikingene: Fyrtøy avslører hittil ukjent vikingreise

Forskere har funnet bevis for at vikingene nådde Newfoundlands Notre Dame-bukt, som da var øyas tettest befolkede område.

Ifølge forskerne er det mulig at området ved Notre Dame-bukten skjuler steder som vikingene utforsket.

Kvartsstein røper at vikingene var i området

For omtrent 1000 år siden seilte en gruppe vikinger fra Newfoundlands nordligste punkt til øyas Notre Dame-bukt 230 kilometer lenger sør. Det mener kanadiske forskere etter å ha undersøkt to kvartssteiner – såkalt jaspis.

Steinene, som vikingene brukte til å slå ild med, ble funnet i Newfoundlands berømte vikingbosetning L'Anse aux Meadows for flere år siden. Da forskerne bestemte seg for å undersøke steinenes kjemiske «fingeravtrykk», oppdaget de at de bare kunne stamme fra Notre Dame-bukten. Det betyr at vikingene har vært i området.

«Vi vet ikke om de kom dit ofte eller bare var innom én gang», sier Kevin Smith, visedirektør for Haffenreffer Museum for antropologi.

Stadig mye å lære om vikingene

Området var da fullt av skog, fisk og byttedyr: «For alle som kom fra de nesten treløse atlanterhavsøyene, vil området ha vært ytterst interessant», påpeker Smith. Området var dessuten et av Newfoundlands tettest befolkede, altså må vikingene nødvendigvis ha kommet i kontakt med de innfødte.

Tidligere undersøkelser har vist at vikingene også besøkte kysten ved Quebec og Canadas arktiske områder. Ifølge Smith viser den nye oppdagelsen at vi fortsatt har mye å lære om vikingenes reiser i den nye verden.