Olaus Magnus – Public Domain
Fiskeri i vikingtiden

Vikingene tjuvstartet Skandinavias fiskeeventyr

Vikingene kunne mye mer enn å drepe og plyndre. En stor ny DNA-studie avslører at de sannsynligvis opprettet et handelsnettverk for sild 400 år tidligere enn tidligere antatt.

Opp gjennom middelalderen ble skandinavene rike på salg av saltet sild til de fiskesultne kristne rundt om i Europa. De var ettertraktet til de mange fastedagene. Men nå har biologer ved hjelp av gentester avslørt at sildehandelen startet 400 år tidligere enn antatt, og at det sannsynligvis var vikingene som sto bak.

Som en del av en annen studie undersøkte biologer fra Universitetet i Oslo sildebein funnet langs den østlige delen av Østersjøen. Men så oppdaget de at beina stammet helt tilbake fra mellom 800 og 850 e.Kr. Midt under vikingtiden. Og det var ikke den eneste overraskelsen.

Sildebein DNA

Biologene har kunne utføre DNA-tester på bein som disse fra gamle sild. Og DNA-et avslører hvor silden stammet fra.

© Oslo Universitet

Kan kun stamme fra Kattegat

«I de genetiske fingeravtrykkene i disse beina oppdaget vi at fisken var tilpasset en høyere saltholdighet enn man vil finne i den sentrale Østersjøen. Det betyr at de kommer fra rundt Kattegat, og at de ble fraktet til den østlige delen av Østersjøen», forklarer biolog Lane Atmore fra Universitetet i Oslo.

«Fisk som er tilpasset høye saltinnhold, har aldri blitt funnet så langt inn i Østersjøen.»

Til nå hadde man ikke trodd at vikingene hadde de nødvendige forutsetningene for å eksportere sild i store mengder. Blant annet fordi det krever enorme mengder salt til nedsalting av silda. Hvis den ikke ble saltet, ville den ekstra fete silden fra Kattegat raskt råtne.

Den nye studien viser at sild fra Kattegat er funnet så langt unna som i den polske byen Truso, som fungerte som et viktig handelssted i vikingtiden. Det vitner om et stort handelsnettverk for sild.