Sydvestjyske Museer

Vikingenes smykker kom fra Romerriket

Vikingene var gale etter perler, og ny dansk forskning avslører at nesten hva som helst kunne forvandles til den ettertraktede handelsvaren. Til og med ruinene av antikkens Romerriket.

Forskere fra Aarhus Universitet har funnet ut at vikingene brukte en spesiell teknikk for å lage ettertraktede glassperler. I middelalderen var det mangel på glass i Europa, og vikingene tydde derfor til å bruke restene fra det forhenværende Romerriket.

Etter Romerrikets fall på slutten av 400-tallet forfalt mange romerske villaer. Det gamle imperiet ble ribbet for alt av verdi – selv mosaikkene i gulvet forsvant. Med hammer og meisel ble de brutt opp og solgt. Noen av mosaikkene havnet i den blomstrende vikingbyen Ribe.

En ny studie fra Aarhus Universitet avslører hvordan vikingene deretter forvandlet mosaikkens små firkantede byggesteiner til perler som kunne tres på et kjede og bæres som smykke.

Enhver romersk rikmannsvilla måtte ha mosaikker av tesserae (ofte glass og kalkstein). Denne lå i byen Antiokia på grensen mellom dagens Tyrkia og Syria.

© Louvre Museum

Luftbobler ga den siste tøtsjen

De romerske glassbitene var gullbelagte, og i Ribe smeltet smeder dem ved lav varme. Under prosessen fjernet smedene nesten alt gullet, men litt ble igjen i glasset.

Ved å røre mens den smeltet, tilførte vikingenes håndverkerne mikroskopiske luftbobler i glassmassen, som ga perlene deres ettertraktede halvveis gjennomskinnelige glans.

Vikinger var forfengelige, og det er funnet perler i graver over hele Norden. Menn fikk vanligvis noen få med seg i døden, mens velstående kvinner bar smykker som besto av opptil 70 rav- eller glassperler.