Arkeologerna, Statens historiska museer

Vikinger fikk stukket sverd ned i graven

Hvorfor boret noen et sverd ned i to vikinggraver og lot dem sitte for 1200 år siden? Svenske arkeologer har gjort det mystiske funnet og leter nå etter svaret.

Vanligvis ble vikinger stedt til hvile med sverdet eller øksen liggende ved siden av dem. Men i byen Köping, litt sørvest for Stockholm, har svenske arkeologer gjort et oppsiktsvekkende funn: I to graver stakk sverdene rett opp i luften.

Arkeologene mener til og med at de to 90 cm lange sverdene raget halvveis opp av jorden da vikingene ble gravlagt på begynnelsen av 800-tallet.

De to vikingene i nabogravene kan ha vært brødre som døde sammen i kamp, lyder arkeologenes teori. Men hvorfor sverdene skulle plantes loddrett og rage opp av jorden, er litt av et mysterium.

I tillegg til sverdene hadde de avdøde også fått andre ting med seg i graven. Arkeologene fant svidde dyreknokler, en kam og to klør fra en bjørn.

© Arkeologerna, Statens historiska museer

Kanskje var loddrette sverd en hyllest til Odin og heltene i Valhall. En annen mulighet er at de etterlatte bedre kunne komme i kontakt med de avdøde ved å berøre sverdet deres.

Gravene inneholdt flere overraskelser

I tillegg til de to sverdene er gravene også bemerkelsesverdige fordi de er anlagt på toppen av to tidligere graver, noe som er veldig uvanlig.

«Dette viser at konstruksjonen av de to steinsettingene med sverd ble gjort bevisst. Kanskje for å skape en forbindelse til en helt bestemt stamfar eller en sosial gruppe», forklarer arkeologene Anton Seiler, Fredrik Larsson og Katarina Appelgren, som står bak utgravningen.