Storkongen Boru rakk knapt å nyte smaken av seier før han ble hogd ned i teltet sitt av vikingkongen Brodir.

Vikinger hogde ned gudfryktig konge

Med rå makt og viljestyrke greide den irske storkongen Brian Boru å overvinne de forhatte vikingene i Irland. Men kongen fikk bare så vidt smakt på seierens sødme før en øks ble plantet hodeskallen hans.

10. februar 2014 av Natasja Broström

Kongen beseiret de forhatte vikingene

Den irske storkongen sto midt i sitt livs triumf. Den seierrike hæren hans hadde nettopp overvunnet vikingene og sendt dem med halen mellom beina ut av Irland, og nå knelte Brian Boru i takknemlig bønn foran leirteltet.

Akkurat da kom en av hans erkefiender, vikingkongen Brodar, brasende gjennom skogen med et par vikinger på slep. De var på flukt fra den irske hæren, som nådeløst hogde ned alle fiender på sin vei.

Vikinger knuste kongens hodeskalle

Da han fikk øye på den gråstenkte, staute mannen foran teltet, kunne Brodar knapt tro hvor heldig han hadde vært. Her satt selveste storkongen – mannen som var skyld i vikingenes nederlag. Brølende hevet Brodar øksen, og med ett hogg knuste han Borus hjerneskalle. Storkongen døde momentant.

Selv om Brian Boru måtte bøte med livet midt i en bønn til sin kristne Gud, tapte de nordiske vikingene det epokegjørende slaget ved Clontarf i 1014.

Les artikkelen fra Historie nr. 4/2014 og få hele fortellingen om hvordan vikingene ble kastet ut av Irland.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i