Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikinggudtempel funnet i Norge

Forskerne vet lite om vikingenes religiøse liv, men funnet av et mulig vikingtempel kan gi ny kunnskap om fortidens riter.

University Museum of Bergen & Shutterstock

En gruppe arkeologer fra Universitetsmuseet i Bergen har gjort et oppsiktsvekkende funn i Ose på Sunnmøre.

I forbindelse med et nytt boligområde kom forskerne nemlig over restene av et såkalt gudehov (et tempel) som enten stammer fra yngre jernalder eller den tidlige vikingtiden.

Bygningen var oppført i tre - i dag er stolpehullene de eneste vitnene om den. Ut fra hullene kan arkeologene se at templet har vært omtrent 14 m langt og 7 m bredt.

Midt i bygningen fant de enda fire stolpehull som har båret et slags tårn. Utformingen av bygningen minner om lignende gudehov fra yngre jernalder som arkeologer har funnet ved Uppåkra i Skåne (Sverige) og Tissø på Sjælland (Danmark).

Tradisjonen med å oppføre store templer i Norden begynte på 500-tallet e.Kr. Tidligere hadde tilbedelsen av gudene ofte foregått utendørs, men nå rykket de religiøse handlingene og ofringene inn i gudehovene.

Tempel av tre gjenoppstår i digital form

Forskerne fra Bergen har fremstilt en 3D-modell av hvordan templet kan ha sett ut i vikingtiden.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Stolper bar taket

Takket være funn av stolpehull vet arkeologene hvordan templets grunnplan har sett ut: I alt 16 stolper bar bygningens tak - seks stykker på hver av husets langsider samt to i hver gavl.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Inspirasjon fra kristendommen

Inne i midten av templet har arkeologene funnet fire stolpehull som kan ha båret et tårn. Vikingene kan ha hentet inspirasjon til dette fra kristne kirker i syden.

University Museum of Bergen & Shutterstock

En mektig familie sto bak

Forskerne antar at templet ble reist av en velstående familie - både for å vise gudene respekt og for å understreke familiens høye sosiale status.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Samfunnstopp bygget hus til gudene

Templet er etter all sannsynlighet oppført av en rik familie, forklarer den danske arkeologen Søren Diinhoff, som arbeider på Universitetsmuseet i Bergen.

"I takt med at samfunnet ble mer klasseinndelt opp gjennom jernalderen, overtok de førende familiene kontrollen med den religiøse kultpraksisen," forteller han til nettmediet Live Science.

I forbindelse med utgravingen har arkeologene også funnet en rekke bålsteder rundt bygningen.

Knyttet til funn av dyreknokler mener forskerne at bålene kan ha vært brukt til å forberede rituelle måltider til gudene, som sannsynligvis har vært representert ved trestatuer inne i hovet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul