Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikinghjelm identifisert etter 65 år

Siden 1950-årene har forskere drøftet om en hjelm som ble funnet i England hadde tilhørt en viking. Ny forskning gir svaret.

Preston Park Museum and Grounds

Viking-forskere over hele verden jubler over siste nytt fra England.

Et team med britiske eksperter slår nemlig fast at den hjelmen som ble funnet i Nordøst-England i 1950-årene, er en vaskeekte vikinghjelm.

Nyheten er sensasjonell, for hittil har Norge kunnet skryte av å eie verdens eneste noenlunde intakte vikinghjelm: den såkalte Gjermundbu-hjelmen som ble gravd frem i 1943.

Siden 1950-årene har det britiske funnet vært kjent som Yarm-hjelmen - oppkalt etter stedet der den ble funnet. Yarm ligger ca. 20 km oppover elven Tees utenfor Newcastle.

Stedet Yarm, der hjelmen ble funnet i 1950-årene, ligger i Nordøst-England, 20 km fra Nordsjøen.

© Shutterstock

Ligner kjent norsk hjelm

Det er en del likhetstrekk mellom Yarm-hjelmen og Gjermundbu - f.eks. nese-øye-beskytteren - men uten at de er identiske.

Ifølge arkeologen Chris Caple fra Durham University er Yarm-hjelmen fremstilt av en viking som bodde i England på 900-tallet. Jernet som den ble smidd av, stammer iallfall fra den engelske undergrunnen. Det viser hans grundige analyser.

© Preston Park Museum and Grounds

Alle vikinger bar hjelm og ringbrynje

Caple forklarer at oppgaven med å undersøke hjelmen var ytterst vanskelig fordi dens tynne sammenklinkede jernplater var svært skrøpelige på grunn av gjennomtæring. Han sier at Yarm-hjelmen var ganske tidstypisk:

"Det var lett å fremstille vikinghjelmer, de beskyttet eieren effektivt, men de var uten dekorasjoner (i motsetning til tidligere hjelmer, red.).

Sammen med ringbrynjen var hjelmen viktig beskyttelse for krigeren. På Bayeuxteppet fra 1000-tallet bærer nesten alle krigere hjelm og ringbrynje,” påpeker Caple.

Les også:

Vikinger

Den store nordiske VIKINGKAMPEN

20 minutter
Romerriket

Derfor har romerske hjelmer en børste på toppen

2 minutter
Vikinger

Hadde vikingenes hjelmer horn - eller ikke?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul