Preston Park Museum and Grounds

Vikinghjelm identifisert etter 65 år

Siden 1950-årene har forskere drøftet om en hjelm som ble funnet i England hadde tilhørt en viking. Ny forskning gir svaret.

Viking-forskere over hele verden jubler over siste nytt fra England.

Et team med britiske eksperter slår nemlig fast at den hjelmen som ble funnet i Nordøst-England i 1950-årene, er en vaskeekte vikinghjelm.

Nyheten er sensasjonell, for hittil har Norge kunnet skryte av å eie verdens eneste noenlunde intakte vikinghjelm: den såkalte Gjermundbu-hjelmen som ble gravd frem i 1943.

Siden 1950-årene har det britiske funnet vært kjent som Yarm-hjelmen - oppkalt etter stedet der den ble funnet. Yarm ligger ca. 20 km oppover elven Tees utenfor Newcastle.

Stedet Yarm, der hjelmen ble funnet i 1950-årene, ligger i Nordøst-England, 20 km fra Nordsjøen.

© Shutterstock

Ligner kjent norsk hjelm

Det er en del likhetstrekk mellom Yarm-hjelmen og Gjermundbu - f.eks. nese-øye-beskytteren - men uten at de er identiske.

Ifølge arkeologen Chris Caple fra Durham University er Yarm-hjelmen fremstilt av en viking som bodde i England på 900-tallet. Jernet som den ble smidd av, stammer iallfall fra den engelske undergrunnen. Det viser hans grundige analyser.

© Preston Park Museum and Grounds

Alle vikinger bar hjelm og ringbrynje

Caple forklarer at oppgaven med å undersøke hjelmen var ytterst vanskelig fordi dens tynne sammenklinkede jernplater var svært skrøpelige på grunn av gjennomtæring. Han sier at Yarm-hjelmen var ganske tidstypisk:

"Det var lett å fremstille vikinghjelmer, de beskyttet eieren effektivt, men de var uten dekorasjoner (i motsetning til tidligere hjelmer, red.).

Sammen med ringbrynjen var hjelmen viktig beskyttelse for krigeren. På Bayeuxteppet fra 1000-tallet bærer nesten alle krigere hjelm og ringbrynje,” påpeker Caple.