I Hestnes i Tøndelag har arkeologer gjort et spektakulært funn. Kvinnen i graven fra ca. 850-950 e.Kr. hadde på seg fint broderte tekstiler – og mot alle odds hadde en del av tekstilene overlevd de ca. 1170 år i graven.
“Å finne broderte tekstiler fra vikingtid er så unikt at du nesten ikke tror det er sant”, forklarer Ruth Iren Øien fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.
“Vi som jobber med tekstiler, er fornøyd om vi finner et stykke som bare måler 1 x 1 cm, men i dette tilfellet fant vi nesten elleve cm.”
Kvinnen hadde på selekjole
I graven fant arkeologene rester av åtte forskjellige slags tekstiler – noen av dem lå i lag fordi vikingene gikk med mange lag klær. Med tiden vil funnet kunne avsløre spennende detaljer om hvordan vikingenes klær ble fremstilt.
“Vi ser for oss at kvinnen har vært ikledd en selekjole, som har vært festet med skålspenner. Under selekjolen har hun antagelig hatt en serk eller skjorte av lin eller fin ull. Rundt skuldrene har hun trolig hatt en kappe med broderte dekorelementer”, forteller Øien.
“Broderte tekstiler fra vikingtid er noe vi kun kjenner fra noen få, rike graver, som for eksempel Oseberg og Mammengraven i Danmark”, forklarer Øien.