Vikingtiden tok slutt for tusen år siden, men lever fortsatt i beste velgående på TV-skjermene. Med svulmende sixpacker, trimmet helskjegg og en uslukkelig tørst etter blod har vikingene invadert populærkulturen med stor suksess i alt fra dataspill til filmer og TV-serier.
Ikke minst i form av suksessen «Vikings» fra 2013 til 2020, som hadde sagnkongen Ragnar Lodbrok og sønnen Ivar Beinlause i hovedrollene.
Nå tar Netflix’ nye vikingsatsing, «Vikings: Valhalla», over der «Vikings» slapp. Serien finner sted 100 år etter hendelsene i «Vikings» og skildrer begynnelsen på slutten for vikingtiden.
Denne gangen teller rollelisten bl.a. den norske prinsen og senere kongen Harald Hardråde, den danske kongen Knut den mektige samt den oppdagelsesreisende Leiv Eiriksson og hans søster Frøydis.
Video: Se traileren til «Vikings: Valhalla»
Vikinger som supermodeller
Serien starter med danemassakren 13. november 1002, da den engelske kongen, Ethelred, beordret en omfattende massakre av alle vikingbosetninger på de engelske kystene.
Massakren var en gjengjeldelse for den økende bølgen av vikingtokter som skyllet inn over England på slutten av 900-tallet – og som tvang kong Ethelred til å betale store summer i danegjeld til de angripende hærene for å sikre fred.
Nedslaktingen av vikingene i England gikk selvsagt ikke upåaktet hen i Norden, og året etter samlet den danske kongen, Knut den mektige, en hær av vikinger i Kattegat for å søke hevn over danemordet. Ved sin side har han den kommende norske kongen Harald Hardråde og sjømannen Leiv Eiriksson og hans søster, Frøydis, som har reist fra Grønland til Kattegat for å søke hevn over Frøydis’ voldtektsmann.
Leiv og Harald møtte nok aldri hverandre

Serien: Berømte vikinger går i krig sammen
Harald Hardråde, den senere kongen av Norge, blir venn med Leiv Eiriksson. Sammen drar de ut for å tilintetgjøre den engelske kongen og gjenvinne makten over England.

Fakta: Leiv døde da Harald var barn
Leiv Eiriksson døde omkring år 1020, ca. 50 år gammel. På det tidspunktet var Harald Hardråde 5 år gammel. Hardråde var dermed heller ikke født da vikingene gikk til krig mot England i 1002.
Allerede her lider de historiske fakta skipbrudd i serien. Leiv Eiriksson deltok aldri i vikingenes hevntokt mot engelskmennene på begynnelsen av 1000-tallet. På det tidspunktet var han opptatt med å utforske verdenshavene og sette sine bein i Nord-Amerika – omkring 500 år før Kristoffer Columbus.
Vikingtoktene mot den engelske kongen Ethelred ble heller ikke anført av den danske kongen Knut den mektige, men av hans far, Svein Tjugeskjegg. Og Harald Hardråde? Han var ikke engang født da danemordet fant sted.
Som historisk dokument er «Vikings: Valhalla» altså like gjennomhullet som de uheldige engelskmennene som krysser vikingenes klinger og piler.
Svart herskerinne styrer fantasiby

Serien: Svart kvinne hersker over Kattegat
Byen Kattegat styres av den svarte kvinnen Håkon Eriksdotter, som har overtatt makten over den strategisk viktige bosetningen. Her er der plass til alle trosretninger og folkeslag.

Fakta: Verken by eller herskerinne eksisterte
Kattegat er ikke en vikingby, men et farvann mellom Danmark og Sverige. Det fantes heller ingen hersker ved navn Håkon Eriksdotter. Hun er løst basert på Håkon Sigurdsson, som regjerte i Norge fra 975 til 995.
«Vikings: Valhalla» går også i samme felle som forgjengeren «Vikings» – og praktisk talt alle andre filmer og serier som foregår i vikingtiden: Den reduserer virkelighetens vikinger til sexy machomenn som la ned kvinner i mengder og hugget fiendene i to.
Klærne er for eksempel tettsittende og tydeligvis skapt for å vise frem skuespillernes vakre kropper – når de ikke rives av ved første anledning. Virkelighetens vikinger gikk i betydelig enklere og mer løstsittende klær.
Heldigvis er det også nye historiske nyanser å spore i «Vikings: Valhalla». Vikingriket i Kattegat tilfører paletten flere farger i form av folkeslag fra Sør-Europa og Afrika. Her utfordres det stereotype bildet av vikingene som blåøyde skandinaver, og dette kler serien. Som serieskaper Jeb Stuart sier det i et intervju med Netflix:
«Vikinger var ikke noe man var, det var noe man gjorde. De dro i viking. Så det var ikke snakk om en særegen skandinavisk rase.»
Far og sønn blir blandet sammen

Serien: Knut den mektige hevner danemordet
Den danske kongen Knut den mektige gjennomfører en storstilt invasjon av England etter danemordet. Han får hjelp av sin far, Svein Tjugeskjegg, som også tiltales som konge, uten at det forklares hva han regjerer over.

Fakta: Knuts far ledet hevntoktet
Knut den mektige ble først konge i 1014, da hans far, Svein Tjugeskjegg, døde. Det var Tjugeskjegg som anførte en rekke hevntokter mot England i 1002–1012 og i 1013 sto i spissen for den store invasjonen.
Faktafeil skjemmer serien
«Vikings: Valhalla» trekker trådene videre fra forløperen «Vikings» – på både godt og vondt. Det er medrivende og spennende å følge vikingenes hevntokt gjennom England.
Man må imidlertid ikke forvente et noenlunde korrekt bilde av vikingtiden og hovedpersonene. Som i forgjengeren er det snakk om «Hollywood-vikinger», hvor historien er grovt forvrengt og full av klisjeer. Men hvis du alltid har drømt om å se Leiv Eiriksson hugge folk ned slik at blodet spruter over den bare overkroppen hans, så er serien noe for deg.
