Vikingskatt reddet i siste øyeblikk

Uvurderlig sølvskatt funnet i kommode holdt på å bli spredt for alle vinder da «livbøyen» ble kastet.

Uvurderlig sølvskatt funnet i kommode holdt på å bli spredt for alle vinder da «livbøyen» ble kastet.

Historiska museet Lunds Universitet

«Det er gode nyheter – jeg er virkelig glad for dette», uttalte Birgitta Hårdh, professor emeritus i arkeologi ved Lunds universitet.

Lettelsen hennes skyldes kjøpet av Everlövskatten, som er et av Sveriges mest omtalte funn fra [vikingtiden] (https://historienet.no/sivilisasjoner/vikinger). Den store sølvskatten består av ikke mindre enn 912 mynter, flere av dem fra Bayern i Tyskland, samt 40 vakre sølvsmykker.

Særlig de bayerske myntene er sjeldne i Sverige, og derfor ble det også ramaskrik da det ble kjent at skatten skulle selges på auksjon.

At skatten ikke allerede hadde havnet på et museum, skyldes de spesielle omstendighetene ved funnet av den. Everlövskatten ble nemlig ikke gravd opp fra jorden, som så mange andre arkeologiske kostbarheter. I stedet ble den på 1980-tallet oppdaget i en kommode som hadde gått i arv i generasjoner.

Everlövskatten ble kortvarig utstilt i Lund i 1986, hvor dette bildet stammer fra.

© Historiska museet Lunds Universitet

Skatten skal nå til Stockholm

Selv om den svenske staten krevde skatten utlevert, fikk arvingen rettens ord for å kunne beholde den, fordi svensk lov var uklar om funn gjort i folks private hjem.

Arvingen la nylig Everlövskatten ut for salg på auksjon, hvor myntene skulle selges enkeltvis og derfor risikerte å bli spredt for alle vinder. Men i siste liten slo to fond seg sammen og kjøpte den samlet.

Gunnar Ekströms stiftelse för numismatik og Sven Svenssons stiftelse har nå sørget for at skatten i fremtiden vil bli stilt ut på Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet i Stockholm.