Dypt inne i den 1600 m lange vulkanhulen Surtshellir på Island og 10 m under bakken har arkeologer funnet en mystisk steinsetting formet som et skip. Amerikanske forskere daterer funnet til begynnelsen av 900-tallet.
Inne i skipet har arkeologene gravd ut knokler fra sauer, geiter, storfe, hester og griser som hadde blitt brent ved høye temperaturer. Dessuten har de funnet dyrebare mineraler fra Tyrkia og mange perler. Noen av perlene er fraktet helt fra Irak til vulkanhulen på Island.
Dette har fått arkeologene til å gjette at den såkalte skipssettingen ble brukt til ofringer.
Vulkanutbrudd skremte vikingene
Studier av hulen har avslørt at den ble dannet under et vulkanutbrudd for ca. 1100 år siden. Forskerne spekulerer nå i om vulkanutbruddet fikk vikingene på Island til å frykte at ragnarok – dommedag – var nær - og om frykten fikk dem til å bygge skipet under jorden og ofre der.
Utgravningsleder Kevin Smith fra Brown University i USA sier at funnet er enestående av flere årsaker:
“Så vidt jeg vet er det den eneste skipssettingen som er funnet under jorden. Skipet er heller ikke en del av en vikinggrav, men et rituelt sted i seg selv. Og så er skipet ikke bygget ved å plassere massive steiner ved siden av hverandre, men ved å oppføre en sammenhengende mur av stein”, sier Smith til Historie.