Både norske og danske vikinger seilte til Irland, hvor de ifølge nye undersøkelser ble avgjørende for samfunnets utvikling.

© Shutterstock

Virile vikinger reddet Irland

Irland var i dyp krise da vikingene begynte å bosette seg på den grønne øya. Vikingene snudde ifølge ny undersøkelse den katastrofale situasjonen.

Da vikingene begynte å bosette seg i Irland på 900-tallet, ga de nordiske krigerne bokstavelig talt nytt liv til øya. En undersøkelse gjennomført av forskere fra Queens University Belfast viser at det irske befolkningstallet på det tidspunktet hadde rast nedover i over 200 år og at vikingenes ankomst bremset nedturen.

Uforklarlig irsk befolkningskrise

“Rundt år 700 gikk den irske befolkningen på mystisk vis inn i en nedgang, muligens pga. krig, hungersnød, pest eller politisk uro”, forklarer Rowan McLaughlin, en av forskerne bak undersøkelsen i en pressemelding.

“Vikingene bosatte seg i Irland under nedgangen på 900-tallet, og selv om de var få i antall så var de flinkere enn de lokale til å vokse som gruppe”, forklarer McLaughlin.

Vikinger og irer fikk barn sammen

Frem til nå har historikerne ellers vært overbevist om at Irlands befolkningstall fortsatte å stige helt frem til hungersnøden i 1840-årene. Men da forskerne samkjørte store mengder data om alle hittil funne arkeologiske gjenstander og bygninger fra årene 400-1200, fikk de en overraskelse.

Ifølge dataene var det klart at det irske samfunnet fra ca. år 700 opplevde en generell nedgang i menneskelig aktivitet på alle nivåer. Nedgangen fortsatte inntil vikingene begynte å slå seg ned i Irland og bremset den ulykkelige utviklingen.

Ifølge McLaughlin fikk vikingbosetterne muligens flere barn enn de lokale, men alt tyder også på at de giftet seg inn i den lokale befolkningen. Undersøkelser viser således at mange irer bærer vikinggener den dag i dag.