Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Både norske og danske vikinger seilte til Irland, hvor de ifølge nye undersøkelser ble avgjørende for samfunnets utvikling.

© Shutterstock
Sivilisasjoner - Vikinger

Virile vikinger reddet Irland

Irland var i dyp krise da vikingene begynte å bosette seg på den grønne øya. Vikingene snudde ifølge ny undersøkelse den katastrofale situasjonen.

Da vikingene begynte å bosette seg i Irland på 900-tallet, ga de nordiske krigerne bokstavelig talt nytt liv til øya. En undersøkelse gjennomført av forskere fra Queens University Belfast viser at det irske befolkningstallet på det tidspunktet hadde rast nedover i over 200 år og at vikingenes ankomst bremset nedturen.

Uforklarlig irsk befolkningskrise

“Rundt år 700 gikk den irske befolkningen på mystisk vis inn i en nedgang, muligens pga. krig, hungersnød, pest eller politisk uro”, forklarer Rowan McLaughlin, en av forskerne bak undersøkelsen i en pressemelding.

“Vikingene bosatte seg i Irland under nedgangen på 900-tallet, og selv om de var få i antall så var de flinkere enn de lokale til å vokse som gruppe”, forklarer McLaughlin.

Vikinger og irer fikk barn sammen

Frem til nå har historikerne ellers vært overbevist om at Irlands befolkningstall fortsatte å stige helt frem til hungersnøden i 1840-årene. Men da forskerne samkjørte store mengder data om alle hittil funne arkeologiske gjenstander og bygninger fra årene 400-1200, fikk de en overraskelse.

Ifølge dataene var det klart at det irske samfunnet fra ca. år 700 opplevde en generell nedgang i menneskelig aktivitet på alle nivåer. Nedgangen fortsatte inntil vikingene begynte å slå seg ned i Irland og bremset den ulykkelige utviklingen.

Ifølge McLaughlin fikk vikingbosetterne muligens flere barn enn de lokale, men alt tyder også på at de giftet seg inn i den lokale befolkningen. Undersøkelser viser således at mange irer bærer vikinggener den dag i dag.

Les også:

Vikinger

Vikingene brakte fryktet sykdom til Irland

2 minutter
Vikinger

Vikingskipene: Når ble de borte?

2 minutter
Vikinger

Vikingenes glemte guder hadde mange talenter

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul