50 000 år gammel ulveunge er funnet stort sett intakt

Gullgravere har gjort et eksepsjonelt funn. En ulveunge som er så godt bevart at det stadig er mulig å se pels og muskelvev.

Ulveungen er den eneste mumifiserte ulven fra istiden som er funnet i verden.

For de fleste er Klondike nord i Canada mest kjent for store gullfunn på slutten av 1800-tallet. Nå er det imidlertid en annen form for skatt som har dukket opp av permafrosten. En mumifisert ulveunge og reinsdyrkalv er funnet av gullgravere nær byen Dawson.

Begeistrede forskere

Dyreungene ble innlevert til forskere, som via en karbon-14-analyse har konstatert at de er rundt 50 000 år gamle. Det plasserer dem i den siste istiden (rundt 115 000-9600 f.Kr), men på tross av alderen har de fortsatt pels, hud og muskelvev, noe som er sjeldent hos fossile dyrefunn.

“Så vidt vi vet er det den eneste ­mumifiserte ulven fra istiden”, uttaler Grant Zazula, en lokal paleontolog som er tilknyttet undersøkelsen. Zazula har også følgende kommentar til sine kollegaer:

“Tidligere har vi vært litt misunnelige på Sibir, for det virker som om de finner et nytt mammutkadaver hver eneste sommer”.

Spor etter bakterier

Ekspertene mener at ulven var i gang med å jage reinsdyrkalven før begge falt i et hull eller en innsjø og frøs til is. Neste skritt for forskerne er å DNA-teste de to dyrene i håp om å bestemme, hvilke dyr de kan være i familie med. Det er heller ikke usannsynlig at muskelvævet stadig inneholder bakterier fra oldtiden.