Under utgravinger på en øy utenfor kysten av Abu Dhabi har arkeologer gjort et enestående funn: En østersperle som er det hittil eldste beviset på perlefiskeri.
Den lyserøde perlen lå i et rom i en steinalderbosetting på øya Marawah. Jordlaget som perlen ble funnet er vha. karbon- 14-analyser datert til mellom 5800 f.Kr. og 5600 f.Kr.
“Vi kunne se at det var en perle, men vi visste ikke hvor gammel den var”, sier arkeolog Abdulla Al Kaabi til lokale medier.
Handlet kanskje perler med Mesopotamia
Han og kollegene ble derfor meget opprømte da analysene viste at perlen må ha blitt hentet opp fra havet for rundt regnet 8000 år siden.
Utgravingene på Marawah startet i 1992, og siden har arkeologer funnet bygningsrester og gjenstander som tyder på at øya i forhistorisk tid huset et sofistikert samfunn.
Også andre steder i emiratet Abu Dhabi har arkeologer funnet østersperler fra forhistorisk tid, og forskerne tror at de bl.a. er blitt brukt til handel med blant annet de tidlige kulturer i Mesopotamia (nåtidens Irak).
Abu Dhabi var kjent for sitt perlefiske
Perlefisket i Persiagulfen var helt frem til 1930-årene Abu Dhabis eneste eksportvare, og i middelalderen var emiratet viden kjent for sine perler som ble hentet opp fra havets dyp.
Perlefisket så godt som opphørte da man i 1950-årene fant de første oljeforekomstene i Abu Dhabi. Emiratet sitter i dag på ca. 9 pst. av verdens oljereserver.
LES OGSÅ: Qatar er bygget på gass, olje og døde migranter