Forhistorisk stamme ble offer for første massakre

Arkeologer har gravd ut en forhistorisk massegrav med 27 skjeletter fra historiens første massakre.

Skjeletter og kranier avslører massakren på afrikanerne. Arkeologene har utforsket området siden stedet ble oppdaget i 2012.

© Robert Foley/University of Cambridge & Marta Mirazon Lahr/University of Cambridge

I en inntørket lagune ved Lake Turkana i Kenya har arkeologer funnet skjeletter av 27 barn og voksne som er drept med steinkniver, spyd og køller for mellom 9500 og 10 500 år siden.

Ifølge arkeologer fra en internasjonal forskergruppe fra blant annet kenyanske institusjoner og Cambridge University har menneskene vært utsatt for historiens første massakre.

Tidlig krigføring

Forskerne mener at gruppen ble overfalt av en annen gruppe jegersankere og at disse har stukket ofrene og knust hoder, knær og lemmer.

Flere av ofrene har senere fått bundet hender og føtter sammen og deretter blitt kastet i lagunen, som på den tiden inneholdt vann.

Kranier viser hull etter spydangrep

I to av kraniene har arkeologer funnet hull og rester etter pil- og spydspisser. Flere har også fått ansiktet knust.

Ut fra de brutale funnene mener forskerne at mennesker allerede den gangen utkjempet kriger mot hverandre.

Før dette funnet trodde ekspertene at systematisk krigføring først ble utviklet for rundt 6000 år siden.

Hvem var ofrene?

Ofrene var en gruppe jeger-sankere som holdt til i Nataruk i Kenya. Funn av keramikk i området tyder på at gruppen hadde slått seg ned her fordi tilgangen på mat var god.

Blant skjelettene har forskerne funnet fiskebein, noe som tyder på at gruppen var på vei fra lagunen med fangsten.

Blant skjelettene fant arkeologene en kvinne som var høygravid på tidspunktet da hun ble drept. Både hun og tre andre personer er kastet i lagunen med beina trukket opp under seg.

Hvem ble de angrepet av?

Det har ikke forskerne kunnet gi noe klart svar på ennå, men de har funnet stumper av angripernes våpen i to av ofrenes kranier. Våpnene er av en type svart vulkanstein som ikke fantes i området. Forskerne mener derfor at angriperne var tilreisende.

Hvorfor ble ofrene drept?

Ifølge forskerne var angiperne på utkikk etter nye steder å finne mat. Den lokale stammen ble sett som et hinder, og de tilreisende utslettet derfor gruppen.