Fotspor avslører: Neandertalerne var høyere enn antatt

I forbindelse med undersøkelsen av flere hundre bevarte neandertal-fotspor har franske forskere funnet et sett som kan bety at vi må revurdere vår oppfatning av den primitive menneskearten.

Forskere har undersøkt flere hundre fotspor som ble avsatt av en gruppe neandertalere på Normandie-kysten.

© Dominique Cliquet/AFP/Ritzau Scanpix

Fotspor avsatt av neandertalere for over 80.000 år siden har gitt grunn til å tro at de kanskje ikke var så lave av vekst som forskerne hittil har trodd.

De i alt 257 fotsporene stammer fra en gruppe på 10-13 neandertalere som gikk langs Normandies kyst i Frankrike i forhistorisk tid.

Flest spor etter neandertal-barn

“Fotavtrykk er meget interessante fordi de gir et øyeblikksbilde av livet for hominider som f.eks. neandertalere, og de gir oss mulighet til å regne ut størrelse og sammensetning av gruppen”, forklarer Jérémy Duveau fra Muséum National d’Histoire Naturelle til magasinet New Scientist.

Ifølge Duveau ble brorparten av fotsporene satt av neandertal-barn i ulike aldre. Men blant fotsporene var det også en rekke fra en voksen som skilte seg markant ut fra de andre.

Fotspor avslører usedvanlig høyde

Ut fra fotavtrykkets mål kunne forskerne regne ut at individet har vært minst 175 cm høy. Inntil nå har arkeologer bare funnet neandertal-skjelettdeler som tyder på en gjennomsnittlig høyde på 150-160 cm.

Individet som har avsatt fotsporene må derfor enten ha vært usedvanlig høy, eller også var neandertalerne generelt høyere enn antatt.