Museo de Altamira y D. Rodríguez/University of Kansas
Hulemaleri, atlatl, stenalder

Gåten om steinalderens mystiske halvringer kan være løst

I nesten 150 år har forskere undret seg over hva en rekke underlige halvringer fra Frankrikes steinalder har vært brukt til. Nå har en antropolog kanskje funnet svaret.

Et smykke eller kanskje en form for feste til å holde klærne på plass. Det var ekspertenes forsiktige gjetning om bruken av de 12 mystiske halvsirklene som arkeologer har samlet fra steinalderutgravninger rundt om i Frankrike siden 1870-tallet.

Men nå kommer Justin Garnett, en antropolog fra University of Kansas, med en helt ny teori. «De ligner de fingerholderne som spydkastere i Nord- og Sør-Amerika brukte,» sier Garnett i en pressemelding.

Garnett etterprøvde sin teori i en ny forskningsartikkel, hvor han kom frem til at de små halvmåne-formene ganske riktig minnet mye om de fingerholderne som [aztekerne] (https://historienet.no/sivilisasjoner/aztekerne-hvem-var-aztekerne) monterte på kastetre – kalt en atlatl av det mellom-amerikanske krigerfolket.

Atlatl’en består av et skaft av tre, to holdere til fingrene i den ene enden, i den andre sitter en krok hvori pilen plasseres. Dette gjør det mulig å slynge pilen av gårde med stor hastighet og presisjon under f.eks. jakt.

Mens treet for lengst har råtnet bort, er fingerholderne igjen, forklarer Garnett.

Atlatl

Amerikanske ungdommer forsøker å slynge piler med gjenskapte utgaver av kastetre. Holderne til fingrene er her laget av lærstropper, men ellers er prinsippet det samme som det ville ha vært i steinalderen.

© Kaibab National Forest

Steinaldervåpen var mer sofistikerte enn vi tror

For å bevise sin teori laget han kopier av de franske halvmåne-formene av geviret fra en elg. Han satte dem på kopier av atlatl-er, som han deretter skjøt på mål med gjennom et år.

Under forsøket konstaterte han at fingerholderne fungerte akkurat som de skulle. Da Garnett etterpå undersøkte slitemerkene på kopien, oppdaget han dessuten at de svarte perfekt til merkene som ble funnet på de franske halvsirklene.

Arkeologene vet at halvsirklene ble laget for ca. 22 000 år siden. Hvis Garnetts teori holder stikk og de faktisk er fingerholdere, betyr det at mennesker brukte kastetre 5000 til 6000 år tidligere enn hittil antatt.

Den oppdagelsen overrasker ikke Garnett.

«Det er en misforståelse at våpnene den gang var usofistikerte og primitive,» sier han. «Forhistoriske mennesker og deres teknologier var sofistikerte og komplekse på en måte som vi kanskje ikke umiddelbart forstår».

atlatl, kastetrae, stenalder

Fingerholderne hjelper jegeren med å holde et stabilt grep om både atlatl og pil.

© The University of Kansas