Garnett etterprøvde sin teori i en ny forskningsartikkel, hvor han kom frem til at de små halvmåne-formene ganske riktig minnet mye om de fingerholderne som [aztekerne] (https://historienet.no/sivilisasjoner/aztekerne-hvem-var-aztekerne) monterte på kastetre – kalt en atlatl av det mellom-amerikanske krigerfolket.
Atlatl’en består av et skaft av tre, to holdere til fingrene i den ene enden, i den andre sitter en krok hvori pilen plasseres. Dette gjør det mulig å slynge pilen av gårde med stor hastighet og presisjon under f.eks. jakt.
Mens treet for lengst har råtnet bort, er fingerholderne igjen, forklarer Garnett.
Steinaldervåpen var mer sofistikerte enn vi tror
For å bevise sin teori laget han kopier av de franske halvmåne-formene av geviret fra en elg. Han satte dem på kopier av atlatl-er, som han deretter skjøt på mål med gjennom et år.
Under forsøket konstaterte han at fingerholderne fungerte akkurat som de skulle. Da Garnett etterpå undersøkte slitemerkene på kopien, oppdaget han dessuten at de svarte perfekt til merkene som ble funnet på de franske halvsirklene.
Arkeologene vet at halvsirklene ble laget for ca. 22 000 år siden. Hvis Garnetts teori holder stikk og de faktisk er fingerholdere, betyr det at mennesker brukte kastetre 5000 til 6000 år tidligere enn hittil antatt.
Den oppdagelsen overrasker ikke Garnett.
«Det er en misforståelse at våpnene den gang var usofistikerte og primitive,» sier han. «Forhistoriske mennesker og deres teknologier var sofistikerte og komplekse på en måte som vi kanskje ikke umiddelbart forstår».