Natural History Museum of Vienna

Grav skjulte verdens eldste eneggede tvillingpar

En gruppe forskere fra universitetet i Wien har gjort en bemerkelsesverdig oppdagelse etter å ha studert to barnelik fra en eldgammel grav.

Verdens eldste eksempel på en grav med eneggede tvillinger stammer fra Østerrike. Det viser en ny studie av to barnelik fra en 31.000 år gammel grav 60 km nordvest for Wien.

Tvillingene ble opprinnelig funnet i 2005, og allerede den gang vakte funnet stor interesse.

Først nå har det imidlertid lyktes et forskerteam fra universitetet i Wien å hente ut nok DNA fra knoklene til å vurdere hvilken relasjon de to avdøde hadde.

“Det faktum at nok høykvalitets-DNA kunne utvinnes fra disse gamle barneskjelettene kan sammenlignes med sannsynligheten for å vinne i lotto”, sier studiens leder Maria Teschler-Nicola i en uttalelse til pressen.

Tvillingene i graven var dekket med rød oker.

© Natural History Museum of Vienna

Tennene avslører aldersforskjellen

Forskerne vet også at graven ble åpnet etter at den var anlagt. Forklaringen er at den ene tvillingen døde kort etter fødselen mens broren overlevde ca. 50 dager.

Aldersforskjellen har forskerne funnet fram til gjennom å analysere de to spebarnas tenner:

En mørk strek på anleggene til tennene, den såkalte newborn line (fødselslinjen) i emaljen skiller tiden før og etter et barns fødsel.

At tvillingene ble stedt til hvile sammen, viser ifølge forskerne at de hørte sammen i bevisstheten til den gruppen de tilhørte.