Cicero Moraes/Arc-Team Brazil
Homo sapiens

Hvordan så de første homo sapiens ut?

For over 30 000 år siden ble en død mann stedt til hvile i Egypt. Nå har forskere brukt avanserte datamaskiner til å sette ansikt på en av våre tidlige forfedre – og resultatet er overraskende.

«Hodeskallen har en moderne form, men deler av den har foreldede trekk – for eksempel kjeven, som er mer robust enn hos moderne mennesker.»

Dette er ordene til Cícero Moraes, en grafisk ekspert som sammen med et brasiliansk forskerteam nettopp har gjenskapt ansiktet til et av de eldste homo sapiens-skjelettene som noen gang er funnet.

Mannens jordiske levninger ble funnet i 1980 i Nildalen og har siden blitt oppbevart i det egyptiske museet i Kairo.

Undersøkelser har vist at knoklene tilhører en mann som levde for over 30 000 år siden i Egypt, og rekonstruksjonen fastslår at han stort sett lignet nålevende mennesker – selv om kjevepartiet hans var litt bredere.

Homo sapiens

Ifølge forskerne lignet de første homo sapiens i store trekk på moderne mennesker.

© Cicero Moraes/Arc-Team Brazil

Kraniet er godt bevart

Selv om mannen mangler blant annet hender, føtter og noen ribbein, er knoklene i ansiktet så godt bevart at de brasilianske forskerne var i stand til å ta et utall avanserte digitale bilder av knoklene.

Disse opplysningene er sammenholdt med moderne statistiske data og supplert med ulike rettsmedisinske teknikker for identifisering av ukjente personer.

Vi har ikke forandret oss

Resultatet er en rekonstruksjon av et fortidsmenneske i 3D, som – håper forskerne – kan være med på å gi oss mer kunnskap om menneskets evolusjon, for eksempel hvordan vår fysikk har utviklet seg i overgangen fra jeger-samlere til bønder.

Til forskernes egen forundring har vi tilsynelatende ikke endret oss så mye:

«Hvis en mann fra den tiden kunne gå nedover gaten i dag, ville han nok ikke skilt seg ut fra andre mennesker», sier Cícero Moraes.

Analyser av knoklene viser at den 30 000 år gamle mannen var ca. 160 cm høy og 17–29 år da han døde.

VIDEO: Se hvordan kjente historiske personer ville ha sett ut hvis de levde i dag

Video