Shutterstock

Kvinnelig jeger nedla bytte for 9000 år siden

Spydspisser i en steinalderkvinnes grav forteller en helt annen historie enn den historiebøkene er fulle av. Men allerede nå hagler kritikken over forskerne bak det sensasjonelle funnet.

Funnet av fire spisser til kastespyd i en kvinnegrav sender sjokkbølger gjennom forskerverdenen. Fram til nå har ekspertene trodd at jakt var forbeholdt menn i steinalderen, men nå vakler teorien.

Nær Titicacasjøen høyt oppe i Andesfjellene gravde arkeologer i 2018 ut en kvinnelig jeger som levde for 9000 år siden. Nå er de omsider ferdige med analysene av gravens innhold.

Titicacasjøen ligger i Andesfjellene – 3800 m over havoverflaten.

© Shutterstock

Jegeren fikk sylskarpe spydspisser med seg i døden

“Nær hennes ene lårbein lå 20 steinredskaper i en haug. De har trolig ligget i en lærpose som forlengst har råtnet bort,” skriver forskere fra University of California i sin nylig offentliggjorte rapport.

Blant redskapene lå fire skarpe spisser til de kastespydene som datidens jegere brukte til å jage større dyr med.

Fire spydspisser av stein ble funnet i kvinnens grav. Den femte spissen ble funnet i en nærliggende grav, hvor en ca. 25 år gammel mannlig jeger lå begravet.

© Randall Haas, University of California, Davis & Shutterstock

Kvinnen var i tenårene

Undersøkelsene av jegerens tenner avslører at hun var mellom 17 og 19 år gammel da hun døde av ukjente årsaker.

“Felles barnepass av stammens barn, som later til å ha vært vanlig den gang, frigjorde kvinner til også å delta i jakt,” mener antropologen og forskningslederen Randall Haas fra universitetet.

Kritikere av rapporten påpeker at det også er funnet våpen i barnegraver fra steinalderen, så selv om det ikke er usannsynlig at kvinnen fra 7000 f.Kr. var jeger, er det heller ikke endelig bevist, mener de.