Liten fugl ble laget av stor steinalderkunstner

En mini-figur funnet i Kina kan få stor historisk betydning. Fuglen er nemlig beviset på at asiatene ikke lærte kunsten å skjære ut figurer av europeerne, hevder forskerne.

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Arkeologer har gravd ut den eldste figuren som hittil er funnet i Kina. For ca. 13.500 år siden satt en steinaldermann- eller -kvinne i Henan-provinsen og skar ut en bitte liten fugl med imponerende dyktighet.

Fuglen måler kun 1,9 cm fra nebb til halespiss og er skåret ut av en bit knokkel som har blitt herdet over et bål.

Kunstneren har formet fuglekroppen med en skarp stein og gitt den en hale som utgjør den perfekte motvekten. Da arbeidet var ferdig, og kunstneren satte verket sitt fra seg, kunne fuglen stå selv – uten å velte forover eller bakover.

pieni lintu, Kiina, Henan, kivikausi
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Verdens eldste figur er tysk

Under mikroskop kunne forskerne se at flere teknikker var blitt brukt til å lage kunstverket: En meisel av stein har boret seg ned i knokkelen, kunstneren har også skrapt overflaten og deretter polert den til den glinset.

Forskerne mener at funnet avliver tidligere teorier om at fremstillingen av figurer spredte seg fra Europa til resten av verden – en teori som bygger på at verdens eldste figur er funnet i Tyskland.

Den såkalte Løvemenneskefiguren fra Hohlenstein-Stadel er ca. 40.000 år gammel og laget av støttannen fra en mammut.

Funnet av den lille fuglen er det første tegnet på at kineserne utviklet sin egen figurkunst – uavhengig av Europa – tror forskerne.