Hannes Wiedmann
Fallos

Når fikk vi sexleketøy?

I 2005 fant tyske arkeologer de siste brikkene i et puslespill som avslørte at steinaldermennesker gjerne utfoldet seg seksuelt for nesten 30 000 år siden.

I 2005 fant tyske arkeologer fra universitetet i Tübingen et steinfragment i en grotte i det sørlige Tyskland. Den lille steinbiten så ikke spesiell ut, men arkeologene visste at den trolig hørte sammen med en haug med andre fragmenter som de tidligere hadde funnet på samme sted.

De hadde rett. Da alle bitene var satt sammen, sto forskerne med en ganske særpreget gjenstand: en dildo av stein, som trolig er et av de eldste sexleketøyene i historien.

Fallos

Den forhistoriske steinfallosen er ca. 20 cm lang og laget av siltstein.

© Hannes Wiedmann

Steinen er 28 000 år gammel

Den 20 cm lange steindildoen ble funnet i den berømte Hohle Fels-grotten, hvor forskere tidligere har gjort en rekke unike funn fra forhistorien – bl.a. har de funnet noen av de eldste menneskeskapte figurene og musikkinstrumentene i grotten.

Askelaget som steinfragmentene ble gravd ut fra, viser at den fallosformede steinen ble bearbeidet for rundt 28 000 år siden. Størrelsen på steinen og den glatte overflaten peker mot at den trolig ble brukt som dildo, mener forskerne.

Ifølge professor Nicholas Conard fra universitetet i Tübingen, som har vært med på å undersøke steindildoen, er den «ekstremt godt polert».

Grekerne elsket med brød

I historisk tid er dildoer spesielt kjent fra antikkens Hellas. Dildoer blir nevnt i flere av antikkens greske komedier, og de er også avbildet på antikke vaser.

De greske dildoene ble vanligvis laget ved å fylle lærhylstre med ull. Ifølge noen forskere var en annen utbredt type dildo den såkalte olisbokollix – et slags hardt, overbakt brød formet som en fallos.