Neandertaler-bygg avslørt dypt nede i fransk hule

En rekke gåtefulle dryppsteinssirkler i en franske hule er datert til å være hele 176.500 år gamle – og dermed må de ha vært bygget av neandertalere, og er dessuten verdens eldste underjordiske konstruksjon. Forskerne spekulerer i kultiske formål.

De i alt seks neandertalersirklene er oppført av 400 dryppstein – stalagmitter – som er brukket av. Alle har spor etter ild.

© Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Ca. 130.000 år før Homo sapiens i det hele tatt ankom Europa, bygget neandertalerne sinnrike, underjordiske konstruksjoner – de eldste som er funnet noe sted.

Det avslører en ny uran-thorium-datering av dryppsteinssirklene i den sørvestfranske Bruniquel-hulen, foretatt av et belgisk-fransk forskerteam.

Dryppstenssirkler var neandertaler-verk

Forskerne visste allerede at strukturen i hulen var mer enn 47.000 år gammel – det viser karbon 14-dateringer av brente knokkelrester – men den nye dateringen har vist at sirklene faktisk er 176.500 år gamle.

VIDEO: Se hvordan forskerne har datert dryppsteinene her:

Video

– Dette er de eldste menneskeskapte strukturene bygget under jorden, sier forskningsleder Sophie Verheyden fra Royal Belgian Institute of Natural Sciences, som ikke er i tvil om at neandertalerne stod bak.

Ildhule kan ha vært kultsted for neandertalere

Neandertalerne brakk dryppstein av gulvet og bygget sirkelformede vegger – alle med spor etter ild i form av kalsitt-mineraler.

Konstruksjonen har krevd både tett samarbeid og betydelige evner med ild, siden det foregikk 330 meter inne i en bekmørk hule.

– Neandertalerne var mye mer moderne enn vi hittil har trodd, sier arkeologen Jacques Jaubert fra Universitetet i Bordeaux.

Han mener at neandertalerne må ha levd ved åpningen av hulen og brukt de mørke gangene til kulturelle eller religiøse formål.

– Du går ikke ned under bakken for å lage mat, sier han. – Det må være en annen grunn.