Neandertaler vekket til live

I 150.000 år lå skjelettet han i en klippegrotte. Nå vet vi hvordan verdens eldste neandertaler-funn så ut mens han levde.

Da neandertaleren ble funnet i 1933 hadde han ligget i grotten i 150.000 år, men takket være kalkstein var skjelettet fortsatt godt bevart.

© Redazione Research Italy

Da skjelettet hans ble funnet i en grotte utenfor den italienske byen i 1933, fikk han tilnavnet "Altamura-mannen". Dengang var det nesten umulig å forestille seg hvordan han hadde sett ut i levende live.

Men i fjor lyktes det en gruppe forskere fra Sapienza University i Roma å innsamle DNA fra høyre skulderblad på verdens eldste neandertaler-funn. De kunne avsløre at skjelettet stammer fra en mann som levde for 150.000 år siden og dermed tilhørte en av de tidligste generasjoner av neandertalere.

På bakgrunn av DNA'et har de to nederlandske paleo-kunsterne, Alfons og Adrie Kennis, nå gjenskapt neandertalerens utseende.

Slik så Altamura-mannen ut da han levde for 150.000 år siden.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Grodde fast til klippeveggen

"Jeg synes han er vakker,” uttalte professor i antropologi ved University og Florence, David Caramelli, til Discovery News om modellen med de typiske neandertalertrekk: En tettbygget kropp på 1,65 m, et bredt bekken, en bred nese og et langt fullskjegg.

Modellen er skapt av kunsterne Alfons og Adrie Kennis, og viser neandertaleren i forholdet 1:1.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Forskerne antar at mannen fallt ned i grotten, og at han deretter døde av sult og tørst.

I løpet av de neste 150.000 år ble han så dekket av kalkstein. Dette fikk skjelettet hans til å gro fast til klippeveggen, og bevarte knoklene i så god stand at man i dag altså har kunnet gjenskape hele utseendet hans.