Shutterstock
Neandertaler med krabbe

Neandertalere tilberedte krabber som gourmetkokker

Neandertalere i Portugal tilberedte lekre måltider som vi ville betalt i dyre dommer for i dag – 45 000 år før de første Homo sapiens satte sin fot i Europa.

Ny forskning viser oss nok en gang at neandertalerne verken var primitive eller usofistikerte.

I en hule sør for Lisboa har arkeologer funnet bevis for at fortidsmennesker for 90 000 år siden nøt et rikt og variert kosthold som blant annet besto av krabbekjøtt.

Krabber regnes fortsatt som en delikatesse i dag, da de krever både kunnskap og hardt arbeid å tilberede. Nå kan forskerne slå fast at neandertalerne var i stand til dette 45 000 år før de første Homo sapiens overhodet kom til Europa.

Steinredskaper ble brukt til å åpne krabbene

I hulen Gruta de Figueira Brava, som ligger like ved Portugals atlanterhavskyst, har utgravninger avslørt adskillige knokler og skalldyr som gir et godt innblikk i neandertalernes kosthold. Der ble det også funnet flere brente skall fra taskekrabber, en velkjent krabbeart som fortsatt spises i Portugal i dag.

Brun krabbe Portugal

Taskekrabben (Cancer pagurus) er fortsatt den krabben som blir mest spist i Europa.

© Shutterstock

«De fanget krabber som hadde strandet i vannhull i den klippefylte kysten i nærheten. Skalldyrene ble brakt til hulen, hvor de ble ristet over kull og deretter spist», understreker arkeologene i den nye undersøkelsen, som er et samarbeid mellom spanske, portugisiske og franske forskere.

Ved å analysere hvordan skalldyrene hadde blitt brutt i stykker, kunne forskerne konstatere at det måtte ha vært menneskehender som hadde åpnet dem, og ikke rovdyr eller gnagere. Skadene tyder på at de enten har blitt slått mot en stein eller blitt brutt opp med noen av steinredskapene som arkeologene også fant i den portugisiske hulen.

Forskerne kunne dessuten fastslå at krabbene i gjennomsnitt hadde en kropp på 16 cm i bredden. Det har resultert i omkring 200 gram krabbekjøtt for hvert skalldyr for neandertalerne.

Krabbene ble ristet ved perfekt temperatur

Det mest overraskende med studien er imidlertid at arkeologene kunne konstatere at krabbene ble varmet opp på glødende kull til mellom 300–500 grader før skallet deres ble banket åpent.

Det er betydelig kaldere enn ved et bål med åpen ild, men den perfekte temperaturen for å tilberede krabbekjøtt raskt og samtidig sikre at kjøttet forblir mørt og friskt. Dette tyder på at neandertalerne bevisst har valgt å tilberede krabbene på denne måten.

«Våre resultater er nok en spiker i kisten for den foreldede tanken om at neandertalere var primitive huleboere», konkluderer den nye undersøkelsen.

Samlet sett viser studien at neandertalerne, som andre fortidsmennesker, var fleksible og opportunistiske.

De hadde varierte matvaner og endret dem etter hva de kunne få tak i. I dette området av Portugal var det rikelig med krabber, så de spiste mye krabbe og lærte seg å tilberede skalldyrene på den best mulige måten.

Neandertaleren haler inn på det moderne mennesket