Neandertalere tok seg av sin døve krøpling

Oppdagelsen av døvhet hos en allerede svekket neandertaler styrker forskernes teori om at de små fortidsmenneskene tok seg av sine svake.

Neandertalerne var fortidsmennesker som levde i Europa og Asia for rundt 140 000-30 000 år siden.

© "Neandertalerfamilie i hulen" av Charles R. Knight, 1920. Maleriet er Public Domain.

En manglende arm, et blindt øye og haltende gange var tilsynelatende ikke de eneste skavankene neandertaleren Shanidar 1 – eller Nandy, som han også kalles ­– kjempet med.

Nye undersøkelser av kraniet som ble funnet sammen med de øvrige jordiske restene av han i Nord-Irak i 1957, tyder nemlig på at om ikke han var helt døv, så var det i hvert fall ikke langt unna.

Det skriver forskere fra Washington University i en ny rapport i tidsskriftet Plos One.

Shanidar 1 ble gammel

På tross av sin elendige forfatning rakk Shanidar 1 likevel å bli mellom 40 og 50 år gammel før han døde for rundt 52 000 år siden.

Årsaken er trolig at neandertalerne i miljøet rundt ham tok seg av ham. Det har teorien vært lenge, og den styrkes nå av oppdagelsen av Shanidar 1s manglende hørsel.

De andre hjalp til

”Døvheten hans ville ha gjort ham til et lett bytte for kjøttetere i nærmiljøet, og han var derfor helt avhengig av de andre i sin gruppe,” uttaler en av rapportens forfattere Erik Trinkaus til Science Daily.

I rapporten konkluderer forskerne at Shanidar 1s svekkede tilstand og avhengighet av andre artsfeller indikerer en vesentlig grad av ”sosial støtte” blant neandertalerne.